Dooi verschillen Overig

Dooi verschillen

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 29 januari 2017

Altijd om ons heen kijkend komen er geregeld vragen tevoorschijn over wat er gezien wordt. Een antwoord is niet steeds direct gegeven. Soms is zelfs enig denkwerk nodig om een aannemelijke verklaring te vinden van het waargenomen verschijnsel.

De bijgaande foto’s die niet gemaakt zijn op dezelfde morgen brachten een vraag naar voren:  “Hoe komt het dat de vers gevallen sneeuw op de asfaltweg en de oudere sneeuw in de tuin deze smelt-patronen vertonen?”

dooi op de weg IVN Valkenswaard-Waalre

Op de weg hebben enkele vroege voorbij rijdende auto’s de sneeuw samengedrukt. Bovendien heeft de wrijving van de banden een geringe verhoging van de temperatuur ter plekke veroorzaakt. Samen hebben die factoren het smeltproces versneld in gang gezet. Wie sneeuwballen van vochtige verse sneeuw gekneed heeft bereikt hetzelfde effect zodat de sneeuwbal al gauw een glazige substantie wordt en gaat druppelen in de hand.

dooi in de tuin IVN Valkenswaard-Waalre

Maar nu de tuin met een grasveld op het zuiden. Aan de zijde waar het huis staat is dankzij de beschutting en de reflectie door de gevel de werking van de zonnestraling zo verhoogd dat de sneeuw gesmolten is. Een kleine zone die dankzij nabije begroeiing weinig zonnewarmte vangt is nog wit. Opmerkelijk daarbij is dat twee tegelpaden van een inrit ook voldoende warmte opnamen om de sneeuw te laten smelten. Een bezem kwam er niet aan te pas. Maar dan is er nog een derde boog gesmolten sneeuw links daarvan. Daar heeft tot voor enkele jaren een derde tegelpad gelegen. Na opruimen daarvan en opvullen met tuinaarde en gras inzaaien blijkt er toch nog een verschil in oppervlak te bestaan. De sneeuw is ook hier verdwenen. De toestand ter plaatse is duidelijk nog steeds anders dan in de naaste omgeving. Van dit verschijnsel maken archeologen graag gebruik bij hun zoektocht naar bijzondere vondsten. Luchtfotografie is hierbij een handig hulpmiddel. Een drone kan daarbij tegenwoordig goed helpen.

Jan van Twisk, Waalre, 27-01-2017

Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina