De Vlindertuin in Waalre Tuin en moestuin

De Vlindertuin in Waalre

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 27 juli 2020

Eigenlijk is de benaming niet helemaal correct. De door vrijwilligers in Waalre opgezette en gerunde tuin is niet alleen bedoeld voor vlinders maar ook voor andere dieren. En daarom ook voor alle passende planten. Immers zonder woonstee en daarin het nodige voedsel kunnen er geen vlinders en andere dieren zijn. De tuin is daarvoor dus ingericht en voorzien van een hele reeks van verschillende landschappen. In de loop van de jaren zijn er daarvoor diverse uiteenlopende typen geschapen die alle thuis horen in het gevarieerde landschap van de streek. Een wandeling langs gebaande aangepaste paden is nodig om dat te kunnen zien en bewonderen. Het gebruik daarbij van een rollator is mogelijk. Het vlinderlandschap is altijd toegankelijk door een passend hek. Een flink aantal bankjes en andere rustpunten is verspreid aanwezig op strategische en willekeurige plaatsen. Bordjes met enige uitleg eveneens.

bijenkasten Vlindertuin

Vanuit de open ruimte met zitplekken en welkom voert een hoofdroute midden door ruderaal terrein met bosschages van uiteenlopende aard met weinig bloei voor vlinders. Het pad is wel verdicht door prachtige grote brandnetels en klitten en leidt richting een heuveltje. Daar bovenop zijn een aantal bijenkasten geplaatst gevuld met nectarzoekers die de vlindertuin als werkterrein en voedselbron mogen gebruiken. De begroeiing van de verhoging is voorzien van passende planten zoals heide en naaldhout.
Even verder komt dan een wijde open ruimte met een grassenlandschap en een gegraven poel die dankzij de droge recente jaren maar weinig water bevat. De plantenweelde is echter groot en gevarieerd. Allerlei aan watermilieu gebonden dieren zijn hier aan te treffen. Aan de rechter zijde is nog een eindigend pad met bankje en daarnaast een hakhoutbos met o.a. hazelnoot en eiken.

bloemenmix Vlindertuin

Teruggaand biedt nu de linker route weer een heel ander beeld met veel bloemrijke plantensoorten. Dan komt er ook een hoekje met heel gevarieerde kruidenteelt en een wirwar van paadjes tussen zeeën van bloemen in alle mogelijke kleuren en vormen. Hier kunnen vlinders ruim hun keuze maken. Voor diverse soorten insecten is er bovendien een prachtige veelvormige woonflat gebouwd. Dit bloemrijke deel van de vlindertuin is dan ook de ideale plek gebleken voor fotografen van het insectenleven.

Het geheel van de vlindertuin biedt zo een grote variatie in het terrein aan plant en dier. En daarmee ook aan bezoekers van allerlei soort. De geïnteresseerde mens hoort hier ook bij.

Jan van Twisk
Waalre, 25-07-20

Meer foto’s
Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina