vergeetmijnietjes kop 3op1 Biodiversiteit

De vergeetbak

Valkenswaard-Waalre 27 april 2023

Vele jaren geleden, toen wij hier een paar jaar woonden en de tuin met toebehoren provisorisch hadden ingericht, werd ons door een Gronings ver familielid een defecte voederbak aangeboden om als versiering in de tuin gebruikt te worden. Gevuld dan wel met planten. Nu was dit een grote gietijzeren 60 cm doorsnee bak met een aanzienlijk gewicht en een scheurtje in de bodem ontstaan door een verkeerd vuur bij het bereiden van varkensvoer.

Na een moeizaam transport werd de bak, staande op een nieuw aangelegd terrasje, gevuld met stenen en hout en daarop een flinke laag oude compostgrond. Jaren lang werden er naar ieders genoegen allerlei aangevoerde planten in gezet en verzorgd. Tot die zorg niet meer goed ging.

Sedertdien heeft de natuur er vrij spel gekregen. Verrassend om te zien wat er dan in opkomt. Soms met een beetje hulp weliswaar.
Deze keer is het dan een dek van vooral mooi helderblauwe vergeetmijnietjes samen met diverse nog onduidelijke soorten. Ook bloeiende paarse dovenetel, die trouwens overal in de tuin veel voorkomt. In voorgaande jaren zal er wel eens een polletje van die blauwe in geplant zijn maar dat ben ik vergeten.

vergeetbak vergeetmijnietjes 4op3

Zo leveren bij de planten verschillende verspreidingen onverwachte verschijningen op. Afhankelijk van plaats, bodem en weertype. Dat geldt dan in hoofdzaak wilde planten maar ook gekweekte vertonen soms gewilde en ook ongewenste uitzaaiingen. De sedert kort in de belangstelling gekomen z.g. Stoepplantjes vormen daar duidelijke voorbeelden van.
Vergeetbakken en potten helpen hier ook graag bij.

Jan van Twisk,
Waalre, 20-4-2023

Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina