Valkenswaard-Waalre
(Moes)tuinen
zaterdag01jan2022

De rijke voortuin

Natuurweetje gepubliceerd op 16 september 2015

Voor en opzij van het IVN Natuureducatiecentrum aan de Bosstraat in Valkenswaard ligt een inderdaad bosachtig terrein. Het ziet er soms wat rommelig uit daar achter de latten-omheining. Maar dat is nu net de bedoeling want het moet een zo natuurlijk mogelijk beeld bieden van wat er onder natuurlijke omstandigheden op deze plek en op deze bodem groeit. Echt natuurlijk is het toch niet want er is al eeuwen lang aan gewerkt. De geschiedenis omvat een heleboel veranderingen. Zo is er onlangs nog weer een speciaal voetpad in aangelegd: Het Blotevoetenpad. Een aantal jaren geleden werd het Vogelbosje ingericht. De Boswerkgroep heeft het hakhout een opruimbeurt gegeven om meer doorzicht te krijgen en wellicht een meer gevarieerde bodembedekking. De tuingroep van het IVN is soms genoodzaakt om de voortuin een maaibeurtje te geven. Allemaal ingrepen om zoveel mogelijk toegankelijkheid en doorzicht te creëren.

Maar het blijft een interessant gebiedje voor wie oog heeft voor plantengroei. Er staat heel wat aan variatie. Natuurlijk dan ook nog wisselend naar het jaargetijde. Het voorjaar en het najaar zijn nogal verschillend van aanzicht. Dan wordt ook duidelijk wat er in de loop van de tijd in is aangebracht door deze en gene. Wel met de beste bedoelingen maar niet altijd in overeenstemming met de oorspronkelijke bedoelingen. Zo is het gebiedje een mix van natuur en cultuur in alle tijden geworden zoals trouwens onze hele aarde.

Judaspenning IVN Valkenswaard-Waalre
Judaspenning

Dominant zijn natuurlijke de stoere inlandse eikenbomen die verspreid staan en overgebleven zijn uit veel oudere tijden. Daaronder is er een mengsel van berk, vuilboom, vlier, lijsterbes te vinden. En de bodem wordt natuurlijk bedekt door een ruime hoeveelheid grote brandnetel. Dat is nog een restant van het vroegere beheer en gebruik van de grond. Beukenhaag, meidoorn, walnoot en mispel duiden op inrichting naar het beeld van een oudtijds boerenerf en in overeenstemming met het gebouw. De plantengroei biedt altijd verrassingen. Wie had er ooit aan hartgespan gedacht en zelfs de beruchte zandambrosia? Veeleer aan bijvoet, springzaad en perzikkruid. En dan natuurlijk de weegbree en de paardenbloem. Zelfs dagkoekoeksbloem en bolderik komen voor. In het voorjaar zijn weer krokus en sneeuwklokje te vinden en verspreid enkele andere meer uitheemse bolgewassen. Daartussen is er dan het gras waar weinig mensen soorten in weten te onderscheiden. Het is er gewoon. Plus nog een heleboel andere planten zoals de judaspenningen en de teunisbloemen die het beeld meer variatie geven.

Het blijft de moeite waard om er zo nu en dan eens even extra naar te kijken. De ontstaansgeschiedenis en de tegenwoordige tijd zijn er duidelijk in aanwezig.

Jan van Twisk
Waalre, 16-9-2015

Kijk hier voor meer foto's.

Meer natuurweetjes