Valkenswaard-Waalre
Bloemen & Planten
zaterdag01jan2022

De laatste

Natuurweetje gepubliceerd op 10 november 2019

teunisbloem gewone bloeiHet is inmiddels november. Dat betekent dat we nu volop in de herfst zitten en daarmee in een overgangsperiode van warm naar koud. Iets wat planten over het algemeen niet prettig vinden. Bloei loopt daardoor ten einde. Insecten die de eventuele bestuiving en bevruchting moeten verzorgen zijn er toch niet meer. Het is nu een tijd van afbraak en niet van opbouw.

Dan is het verrassend om bij gecultiveerde potplanten als muurbloem en salvia nog bloemen aan te treffen. Maar extra opvallend is daarnaast een tuinteunisbloem die nog volop in bloei staat. Iedere avond een nieuwe bloem onder de nog flinke tros zwellende lange en puntige bloemknoppen in de top van de plant. Het opvallende geel van de bloem moet blijkbaar de allerlaatste insecten aanlokken om even langs te komen.

teunisbloem collageOp een zomeravond is het best te doen om de wacht te houden bij de plant om bezoekers waar te nemen en meteen ook de bewegingen van de ontluikende bloemdelen te zien. Op een herfstige avond daarentegen is dat minder aanlokkelijk. Veel kans op een bezoeker is er trouwens niet meer en bevruchting kan dan ook niet meer plaats vinden en zaadvorming al helemaal niet. Dat is in de passende voorbije maanden al lang gebeurd. In die tijd zijn dan ook overal flinke nieuwe planten in de omgeving gevormd met lage groene bladrozetten. Die kunnen bijna ieder wintertype wel doorstaan en beloven weer een heleboel gele avonden in het komend jaar.

Jan van Twisk,
Waalre, 10-11-2019

Meer natuurweetjes