Valkenswaard-Waalre
Natuur in de Buurt
zaterdag01jan2022

De kerstboom

Natuurweetje gepubliceerd op 14 december 2019

Dan nu nog na buurmans ‘kersboom’ de ander-buurmans ‘kerstbomen’.
Die in vele jaren tot forse lengte uitgegroeide naaldbomen behoorden voor een deel tot de in de maand december altijd welbekende en gebruikelijke kerstbomen soort nl. de Fijnspar. Sedert een jaar ongeveer werden in buurmans tuin deze wind- en zonlicht-vangers door een dodelijke aandoening geteisterd. Een klein kevertje was de oorzaak van een snelle dood van vaak toch al niet gezonde fijnsparren. De droge jaren hadden hier hun invloed al duidelijk nagelaten. Zodoende was verwijdering van de getroffen bomen noodzakelijk geworden. Hetgeen geschiedde.
De sapstroom in de watervaten van de bast en het hout werd door de larven van de Letterzetter kever gestoord doordat ze een uitgebreid gangenstelsel graven. Dat complex van vraatgangen vertoont het beeld van een door typografen gemaakt patroon. Vandaar de passende naam “Ips typographus” voor dit nijvere en zeer vruchtbare kevertje. In binnen- en buitenland is zo in hoog tempo een enorme hoeveelheid naaldbomen vernietigd. Niet alleen Fijnspar maar ook Larix, Weymouth en Douglas en nog diverse andere soorten zijn slachtoffer geworden.

kerstboom KaapstadGelukkig zijn er andere naaldboomsoorten al sedert enige tijd in gebruik gekomen als ‘kerstboom’ zoals de Nordmannspar en de Fraserspar. En dan is er natuurlijk ook een wildgroei bijgekomen van talloze kunstbomen met een steeds natuurlijker uiterlijk. Die hebben geen hinder van de vraatlust van het dodelijke schorskevertje.
Met een grote variatie van lichtjes en versieringen, aangebracht in passende naaldbomen, is gelukkig toch het tijdperk van de Kerstviering op het Noordelijk Halfrond in het donkerste deel van het jaar tot een feestelijke tijd te maken. Voor het Zuidelijk Halfrond is het wel wat moeilijker in de warmte van midzomer en zonder passende naaldboom. Maar met een beetje fantasie lukt het dan nog wel. Het einde van het kalenderjaar is ook daar net zo dichtbij.

Jan van Twisk,
Waalre, 12-12-2019

Meer foto's
Beschrijving van de fijnspar in 'Wilde planten in Nederland'
Meer natuurweetjes