Valkenswaard-Waalre
(Zoog)dieren
zaterdag01jan2022

De hond

Natuurweetje gepubliceerd op 1 januari 2019

Vandaag welde er een eigenaardige gedachte in mij op. Het verschijnen daarvan werd veroorzaakt doordat op de straat voor mijn huis een vijftal jongedames passeerde die elk een hond aan de lijn meevoerden. Mogelijk en zelfs waarschijnlijk met de bedoeling om het behoeftige dier uit te laten d.w.z. de gelegenheid te geven om in hun bijzijn ergens onderweg plas en poep te lozen. Niet in eigen huis of tuin maar ergens juist buiten dat gebied. In de openbare ruimte dus bij een boom, hek of muur en ergens langs de weg of in het park. Mogelijk worden daarna de aldus geproduceerde uitwerpselen in een plastic zakje verzameld en in triomf en onder goedkeuring mee terug genomen naar het eigen domein om daar in een vuilnisbak gedeponeerd te worden. Soms is het zelfs al in een daarvoor door de gemeenschap als openbaar verzamelpunt geplaatste bak geloosd.

hondencollageToch een eigenaardig verschijnsel dat kennelijk alleen voor de hond gereserveerd is. Er is toch geen enkel troeteldier dat bij de mens in gevangenschap verkeert en aan een gelijksoortig ritueel onderworpen wordt. Alle huisdieren, in de ruimste zin van het woord, zijn voorzien van toiletgelegenheden in of nabij hun eigen woonplek. Dat geldt voor kanarie en kat en ook voor schildpad, kip en paard en nog honderden diersoorten meer. Al deze dieren mogen allemaal thuis blijven. Ook blijven hun uitwerpselen in ieder geval tijdelijk binnen het domein van de dierenhouder. Ze worden niet dagelijks zoals bij de hond daarvoor naar de openbare ruimte gebracht.

Eigenlijk een bizarre gedachte maar wel een onvermijdelijke conclusie.
Op nog één uitzondering na dan. Het afval van de stofwisseling van de dierenhouders zelf. Dat verdwijnt meestal snel via het riool naar zee.

Jan van Twisk,
Waalre, 10-6-2018

Meer natuurweetjes