jonge koolmees kop 3op1 Vogels

De eerste vlucht van de koolmees

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 27 juni 2018

Onlangs werden mij door een achterneef enkele foto’s toegestuurd voorzien van commentaar. De foto’s spreken overigens op zich al aardig voor zichzelf maar het bijbehorend verhaal was wel heel bijzonder.
Wat was namelijk het geval?

Zoals dat bij vogelliefhebbers vaak gebeurt wordt ook daar aardig wat voer aan vogels aangeboden. Vooral geschikt om kleine vogelsoorten aan te lokken en dan op een plek goed zichtbaar vanuit huis. Als extra zijn er ook nog een aantal onderkomens in de nabijheid opgehangen die gretig gebruikt worden als tijdelijke woningen. Vooral voor het nestelen en overnachten in koude perioden en ook om er jongen in voort te brengen.
Nu was er een echtpaar koolmees op de gebruikelijke wijze bezig geweest met nestbouw en het voeren en opvoeden van een aardig aantal nazaten. Dat bleek onlangs toen de dag van uitvliegen kwam en er een flink aantal jonge vogels door het vlieggat de vrijheid opzocht. Ook hier was de laatste blijkbaar de zwakste hetgeen duidelijk werd uit de aarzelende manier waarop het uitvliegen tot stand kwam. Eerst met moeite in het vlieggat gaan zitten en roepen dat de honger nog niet gestild was. Toen uitvliegen en in de dichst bijzijnde struik neervallen. Vervolgens al roepende weer op de vleugels en waarschijnlijk bij vergissing landen op de fotocamera van de achterneef. Tenslotte in het gras uitrusten van de emoties en daar nog eens luid om voedsel roepen.
Hoe het verhaal verder is verlopen is aan de toeschouwers onbekend maar laat zich raden.

Jan van Twisk,
Waalre, 27-6-2018

jonge koolmees collage

Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina