De allerlaatste Bomen en struiken

De allerlaatste

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 25 november 2018

kers herfstbladAl eerder is buurmans kersenboom hier ten tonele gevoerd. Nu dan nog gauw even voor het laatst. Voordat de allerlaatste blaadjes er afgewaaid zijn. Ze zijn verschrompeld en samengevouwen. Wel op de top van de takken zodat ze wel als de jongste bladeren gezien kunnen worden. Ook die zijn nu aan de beurt om terug te keren naar de aardbodem en verteerd te worden in de totale afbraak. De volledige kringloop tot de basiselementen dus waarbij ter plaatse schimmels en minidieren de laatste fase zullen verzorgen. Als wij tenminste niet onze opruimwoede uitleven en het blad bijeen vegen en in de kliko deponeren. Jammer voor de tuin en goed voor de verwerking tot compost of energiebron.
Het mooie is dat nu duidelijk te zien is dat de verjonging van blad en vruchten al flink is voorbereid voor het komende jaar. Er zijn nu knoppen zichtbaar. Op verschillende plaatsen aan de takken en zelfs op de top er van. Het ziet er nu al uit of ze voor verschillende doeleinden geplaatst en gevormd ook zijn. Er zullen nieuwe takken, bladeren en bloemen gebouwd worden. De aanleg daarvoor is bij botanisch precisie-onderzoek al te zien.
Het geeft hoop voor de toekomst. Het voortbestaan van de boomsoort. En dat dan ondanks of misschien wel zelfs dankzij het veranderende klimaat. Wie zal het zeggen? We zijn nu in ieder geval getuige van een ons onbekend verschijnsel. Dit jaar en dit najaar passen niet in onze herinnering. Er is geen vergelijk in het verleden te vinden.
Zo kunnen we intussen van nabij volgen hoe het jaar verloopt en hoe de natuur rondom reageert.

Jan van Twisk,
Waalre, 24-11-2018

Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina