Valkenswaard-Waalre
Biodiversiteit
zondag15mei2022

Bosrandje tuin

Een echte overgangszone tussen twee soorten begroeiingen. Vanuit de werkkamer op de verdieping gezien is in het voorjaar het ontluiken van de houtige gewassen goed te volgen. Naaldbomen en loofhout zijn met hun hetzij jaardoor gebladerte en anderzijds meest eenjarig lover duidelijk verschillend. Ook binnen beide boomsoorten bestaat bovendien een grote variatie. Zodoende is het mogelijk om een hele bonte sortering in het beeld te krijgen op een klein oppervlak. Dat kan als resultaat en doel een veelkleurig beeld geven. Vooral in het voorjaar dankzij de ontplooiing van het veelvormige loof.

gele dovenetel boshyacintDe ondergrens in de bosrand met groen gras levert vanuit het hoge kijkpunt weinig op. Daarvoor moet ter plaatse gekeken worden. Dan komt een heel ander en afwisselend beeld tevoorschijn. Dankzij lichtinval en regen is hier een heel gevarieerde overgangszone mogelijk. Die bovendien in het vorderen van het jaargetijde steeds verandert van samenstelling. Dan komt er na de eventuele bolgewassen als krokus, sneeuwklokje en narcis een bodem bedekkings flora tot ontwikkeling die voortdurend verandert. Een vaste volgorde van plantensoorten komt het beeld bepalen. Na de bosanemoon en het speenkruid kan het lelietje van dalen enige tijd voor de hoofdmoot zorgen. Samen met kleine gele en paarse dovenetel, duivenkervelsoorten en boshyacint. Tenslotte zullen de er boven hangende takken van de houtgewassen vaak het licht en de regen wegnemen en zo het volgende beeld gaan bepalen. Ook kan vanuit de bomen rijkelijk gestrooid worden met bloemblaadjes.

In ieder jaargetijde is er een speciaal uitzicht in ontwikkeling. Het is in ieder kwartaal weer anders. Zo was het vorige maand.
Het jonge voorjaar brengt het ontluiken van nieuw groen. Iedere plantensoort heeft daarvoor een eigen plan. Elk onderdeel krijgt een eigen karakteristieke vorm zoals is vastgelegd in de erfelijke eigenschappen. Niet alleen vorm maar ook kleur is van te voren bepaald. Het resultaat is in principe ieder jaar weer hetzelfde maar kleine variaties treden op onder invloed van o.a. weersomstandigheden en groeiplaats. Het is jaarlijks maar weer afwachten wat er zal ontstaan rondom ons. Hoe ziet het er de volgende morgen uit wanneer we uit het raam kijken en de ontwikkelingen volgen. Van ver af eerst en later van dichtbij. Zo kan verwondering over de verscheidenheid ontstaan en bewondering er van.

Jan van Twisk,
Waalre, 4-5-2022

Meer foto's
Meer natuurweetjes