Valkenswaard-Waalre
Landschap
dinsdag08mrt2022

Bosbomen schade

Of je nou naar de Veluwe gaat om te fietsen of in de bossen hier in Brabant gaat wandelen, overal kom je door een serie stormen gehavende bosbomen tegen. Naast de schade aan bos en bomen zijn er toch een aantal verschijnselen waar te nemen die in schadevrije perioden niet voorkomen en nu gemakkelijk bekeken kunnen worden.

Nu is er door een natuurlijk verschijnsel een flinke schade veroorzaakt en hinder ontstaan. Ook financieel. Hierdoor zijn er natuurlijke mechanismen zichtbaar geworden die naar menselijke inzichten hinderlijk en ongewenst zijn. Anderzijds is het de vraag in hoeverre het ook in die natuur negatieve effecten heeft. Wellicht is het bij nadere beschouwing zelfs gunstig en zelfs leerzaam. Mogelijk is er bijvoorbeeld voor bosbouw lering te trekken voor toekomstplannen.

bosbomen schade collageIn ieder geval heeft het volwassen geboomte nu diverse aparte en fraaie foto’s opgeleverd.
Die enorme wortelkluit onder een gevelde boom had duidelijk geen enkel houvast naar beneden en stond hier bijna ongezekerd op een hoog grondwaterniveau. De samenstelling van het bodemmateriaal van de groeiplek is zo mooi af te lezen.
Even verder liggen twee bomen in filevorm over elkaar. De meest rechtse viel het eerste.
De enorme beuk met vier stammen kon net passend om een oude boomstamrest heen vallen. Ook deze boomsoort laat hier een vlakke wortelvoet zien.
Een andere boom knakte aan de verzwakte ingerotte voet om en toont daar een opmerkelijke totale langvezelige verscheuring. De lengte-structuur in de opbouw van de transporterende houtvaten is zo goed te zien.
Ook is er nu bij een oude spar op de zaagsnede een prachtige jaarringen schijf af te lezen.
Al met al een prachtige les in de openlucht.

Zo brengt de stormwind ook in het bos dus heel wat teweeg en maakt het goed zichtbaar. Gelukkig zijn er in dezelfde omgeving al jonge opvolgers in aanleg met veelbelovende gezonde knoppen. De kringloop in de natuur zorgt er voor.

Jan van Twisk,
Waalre, 6-3-2022

Meer foto's
Meer natuurweetjes