Bloeitijden Bloemen en planten

Bloeitijden

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 17 juli 2021

Nu de tweede coronazomer is aangebroken en daarmee een heleboel zomerse activiteiten andermaal niet mogelijk zijn gebleken is er gelukkig nog gelegenheid om in de nabijheid of in ieder geval in eigen land eens rond te kijken.
Ver hoeven we niet te gaan want in de heel directe omgeving zijn in midzomer bloeiende planten aan te treffen. Zelfs in een plantenpot kunnen bloeiende planten staan. Dat is ook vaak juist de bedoeling van het kweken of kopen van planten die in de naaste omgeving tot bloei komen. Die bloemen moeten daar dan eigenlijk wel overdag verschijnen en niet al te kort hun pracht laten zien.

middelste teunisbloemDat nu valt wel eens tegen omdat bepaalde plantensoorten er soms een eigenaardig ritme op nahouden. Er zijn dagbloeiers en er zijn ook nachtbloeiers. Bovendien zijn bloemen soms maar een heel korte tijd in volle glorie. Neem bijvoorbeeld de bekende teunisbloem (Oenothera). Die gaat pas tegen de avond open en is de volgende morgen al weer duidelijk aan het verschrompelen. En na nog een dag is er maar weinig van over. Toch zijn er genoeg die de latere zaden bevatten. Er moet dus in die korte periode van bloei op een of andere manier bevruchting hebben plaats gevonden.

solanum

Daar tegenover staat bijvoorbeeld de Solanum potplant (Blauwe Aardappelplant = Lycianthes rantonnetii) die vaak op lange steel gekweekt wordt en wekenlang met een bloemrijke bol de aandacht trekt. Blauwe of rode euromunt grote bloemen met een geel meeldraden centrum maken het geheel aantrekkelijk. Eventjes maar want dezelfde avond blijken de bloemkronen al samengevouwen te zijn na de snelle dagbloei. De volgende dag blijkt echter dat de gesloten bloemen weer open zijn gegaan. Een echte eendagsbloem is het dus niet. Maar wel zoals bij veel andere planten een dagbloeier.

tradescantia

Dat dus in tegenstelling tot de echte Eendagsbloem (Tradescantia virginica) met de meestal lichtblauwe bloemen die wel degelijk maar ruim een halve dag de plant sieren. In die korte tijd moeten stuifmeel verzamelende bijen als bestuivers de bloemen al gevonden hebben.

Zo is er in de plantenwereld een rijke variatie te zien in de duur van de bloei en ook de bloeiperiode in het etmaal.

Jan van Twisk,
Waalre, 15-7-2021

Meer foto’s
Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina