Betovering bestaat

Betovering bestaat

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 10 februari 2021

Ja, betovering bestaat wel degelijk. Er is maar weinig voor nodig. Een goede neus en een paar goede ogen. Bovendien is een speciale kleine boom of struik in de buurt of eigen tuin onontbeerlijk. Wintertijd en betovering gaan namelijk in dit geval samen.

hamamelis bloemen

Het gaat hier om de uitzonderlijke bloeitijd van de Toverhazelaar, ook wel Hamamelis mollis geheten. Die bloei vindt immers in de wintermaanden plaats. Vanaf eind december zelfs, maar meestal in de maand januari zullen de al lang aanwezige groepjes poezelige grijsgroene bloemknoppen open gaan om mens en insect te betoveren. Dan ontvouwen zich de 4 bloemblaadjes in de vorm van gele strengetjes tot een ster met in het centrum een glimmend rood schoteltje met een naar achteren omgekrulde rand van 4 rode kelkblaadjes. Dat is de bodem van de bloem met centraal 4 gele meeldraden en 2 stempels op het vruchtbeginsel.

Geurklieren zorgen voor een frisse geur in de omgeving van bloem en struik. Een betoverende verrassing in de winterperiode. Niet voor niks wordt de boom in Engeland dan ook de Witchhazel genoemd waarbij die witch niet alleen ons “heks” betekent maar ook de tovenaar aangeeft.

hamamelis vruchten

De hazelnoot lijkt in de vruchtzetting gevormd te worden maar dat is bedrog want de vrucht is in werkelijkheid helemaal geen noot maar een doosje met twee harde gladde zaden erin. Maar dat blijkt pas later.
Ook in het najaar is de Hamamelis door de eigenaardige manier van bladverkleuring binnen de omgekrulde bladrand soms betoverend. Zoals het “mollis” ook aangeeft met “zacht en vriendelijk”.

Zo kan de natuur ons in alle jaargetijden aangename betoverende verrassingen bezorgen.
Terecht dus die naam “Toverhazelaar”.

Jan van Twisk,
Waalre, 10-2-2021

Meer foto’s
Meer natuurweetjes

Deel deze pagina