Balkonbos Biodiversiteit

Balkonbos

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 21 oktober 2020

Het was oorspronkelijk gewoon een aardige lange groene bak gevuld met violen. Een verjaarskadootje dat bedoeld was om maanden lang als randversiering van het tuinterras te staan. Een lokkertje om naar buiten te komen en van de vrij langdurige zonnestand volgende violenbloei te genieten. Toen na enige tijd de fleur er toch wat af was kwam de bak in een verdere tuinhoek terecht. De versleten violen belandden op de composthoop. De bak bleef gevuld met de oorspronkelijk aarde staan in afwachting van een nieuw gebruik. En vergeten.

balkonbos2

Een jaar later kwam de nog altijd vergeten bak weer in het oog en bleek spontaan gevuld te zijn met groene jonge opschietsels. Het leken wel diverse soorten planten te zullen worden zodat er afgewacht werd welke resultaten zichtbaar zouden worden. Een paar kiemplanten bleken zich al snel te ontwikkelen tot verse berken. Niet onmogelijk vanwege de jaarlijkse strooi van berkenzaad door buurmans bomen. Ook verscheen er onmiskenbaar een inlandse eik. Die kan er door de dagelijkse rode/bruine/donkere eekhoorn als voedselvoorraad in geplant zijn. Verder bleken er nog enkele afstammelingen van de nabij staande metershoge thujahaag van een andere buur in ontwikkeling te zijn. Zaden uit kleine houtige opdrogende kegeltjes van die levensbomen dwarrelen daar wel eens in het rond. Een jaarlijkse beurt met een snoeischaar laat ook heel wat achter. In een hoekje van de bak kwam zelfs een kiemplant tot ontwikkeling die er uitziet als een grove den in wording. De herkomst daarvan is moeilijker verklaarbaar want de dichtstbij zijnde eventuele zaadbron is straten ver. Misschien is ook hier de eekhoorn mee aan schuldig.

balkonbos3

Dit voor zover nu al is vast te stellen wat het op den duur met deze spontane groei zal worden. Maar dan zijn er ook nog een paar planten in ontwikkeling die moeilijk op dit moment te bepalen zijn qua soort en herkomst. Dat zal dus afwachten worden. Een vlinderstruik in wording lijkt niet helemaal onmogelijk want de eventuele oorsprong staat er dichtbij.

In ieder geval heeft zich hier nu via natuurlijke weg de flora van een groene balkonbak ontwikkeld die de gevel van een hedendaagse wolkenkrabber zou kunnen opvrolijken. Een plekje in de dorpstuin is voorlopig het best haalbare. Spontane hergroei van een natuurlijke plantengroei is hier in ieder geval wel duidelijker geworden. Het kan.

Jan van Twisk,
Waalre, 20-10-2020

Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina