Valkenswaard-Waalre
Bomen & Struiken
zaterdag01jan2022

Anna Paulownaboom in bloei

Natuurweetje gepubliceerd op 9 mei 2015

In de heemtuin achter D'n Nieuwe Hof bloeit in alle seizoenen wel iets maar momenteel is het echt bijzonder: de Anna Paulownaboom bij de stapelmuur staat in bloei!

Bloei Anna Paulownaboom IVN Valkenswaard-Waalre
Prachtige bloemen in de Anna Paulownaboom

Voor wie het ook wil bekijken: de heemtuin is vrij toegankelijk en ligt achter het IVN-gebouw (Bosstraat 25, Valkenswaard).

Nog eens: Anna Paulownaboom

Aanvulling op 30 mei 2015

De recente vermelding van de bloei van de bijzondere Prinsessenboom verdient nog enige aanvulling. Behalve de IVN Heemtuin beschikt ook de middenberm van de Gaspeldoornlaan in Valkenswaard over twee fraaie goed bloeiende exemplaren.
Opvallend is daar het ontbreken van blad aan de ene boom. De andere beschikt zowel over flinke lindebladvormige donkere bladeren als over oude bruine houtige walnootachtige vruchtdozen. De flinke buisvormige bloemkelken dragen aan de binnenzijde twee lichtgele strepen en het dubbele aantal meeldraden. De vruchten herbergen ovale witte vliesjes met een zaadje.
Jonge twijgen aan deze vrij snel groeiende, oorspronkelijk uit China afkomstige bomen zijn iets viltig behaard (“tomentosa”). Prinses Anna Paulowna (vandaar “Prinsessenboom”), dochter van de Russische tsaar Paul I (vandaar ook “Keizersboom”), trouwde koning Willem II. Zij introduceerde in 1830 de blauwbloeiende exotische laan- en parkboom Paulownia tomentosa (=imperialis) in ons land.

Jan van Twisk

Kijk hier voor meer foto's.

Meer natuurweetjes