Valkenswaard-Waalre
Bloemen & Planten
woensdag26jan2022

Amaryllis

In quarantainetijd kan het moeilijk worden om een zinvolle dagbesteding te organiseren. Het is dan wel eens prettig om een kleine afleiding in de nabijheid te hebben. Bijvoorbeeld om eens systematisch bij kamerplanten levenswijzen te volgen. Dan komen er dingen aan het licht waar we voordien in het drukke en jachtige bestaan nooit mee te maken hadden.

Neem de Amaryllis belladonna die onlangs als reuzenbolgewas in een kunstzinnige verpakking onze kamer is binnen gekomen. Nooit eerder goed naar gekeken of misschien wel jaarlijks omstreeks de Kerst heel even. Een enorme voedselopslag en nu in een bakje zonder voedende potgrond of watertoevoer die het zo helemaal zelf moet presteren om in bloei te komen. Liefst met vijf grote trompetbloemen. Allemaal tegelijk op de top van een groen-gele dikke sappige holle stengel met een spoelvormige grote stevige knop op de top. Na enkele dagen van groei gaat dan die knop open en komen er aan buigende stelen met op donkergroene ovale vruchtdozen de zware gekleurde ontvouwende 6-delige trompetten compleet met meeldraden en stijl.

amaryllis meeldraden en stamperWat een gewicht! Vanwege de slechte verankering in het verpakkingsbakje begint de hele opbouw scheef te hangen en tenslotte om te vallen. Na afsnijden aan de voet is plaatsing in een vaas met water de oplossing om nog een week lang van de 5 bloemen te genieten. Er komt zelfs als dank voor die zorg nog een zesde knop aan de achterzijde tot ontwikkeling. Intussen zijn in de mond van de trompet 6 prachtige meeldraden en een nog langere stijl met driedelige stempel te zien. Er wordt dus door de plant op deze manier door tussenkomst van insecten naar bevruchting gestreefd. In het klimaat van het oorsprongsgebied Z. Afrika kan dat wel. Hier niet. Pas bij het opruimen van de verwelkte massa valt nog op dat het gekwetste ondereind van de holle stengel inmiddels rood gekleurd is. Hetzelfde rood als van de bloemtrompetten.

amaryllis rood sapZo kan in de wintertijd de bij de oude Grieken en Romeinen al bekende Amaryllis, later ook wel Hippeastrum genoemd, onverwachte waarnemingen en vragen opleveren.

Jan van Twisk,
Waalre, 25-1-2022

Meer foto's
Meer natuurweetjes