sleedoorn bloesem kop 3op1 Biodiversiteit

Aanleg vlechtheg in Borkel en Schaft

Valkenswaard-Waalre 25 maart 2023

Zo’n anderhalve eeuw geleden, vóór de uitvinding van het prikkeldraad, was het gewoon dat stukken weiland en akkers van elkaar gescheiden werden door heggen. Sindsdien zijn op heel veel plaatsen de heggen verdwenen. Prikkeldraad neemt minder plaats in en is ook niet zo onderhoudsgevoelig.

Heeft zo’n heg dan geen voordelen? Natuurlijk wel. Een heg ziet er mooier uit én biedt schuil- en nestplaats voor allerlei kleine zoogdieren en vogels. Ook veel insecten vinden er een plekje. Een heg zorgt voor meer biodiversiteit in het landschap en dat wordt inmiddels steeds belangrijker gevonden.

Initiatief van Wildbeheer Eenheid Zuid-Oost Kempen

Daarom hebben natuurbetrokken clubs (waaronder kartrekkers Wildbeheer Eenheid “Zuid-Oost Kempen” en Jagersvereniging Schaft), gemeente Valkenswaard en basisschool Servatius de handen ineengeslagen. Op 24 maart is in de buurt van de Peedijk ongeveer 250 meter heg aangeplant door de hele school. Ook IVN Valkenswaard-Waalre stak daarbij de handen uit de mouwen. Er werd voornamelijk sleedoorn en meidoorn geplant. Over een paar jaar zijn de struiken zó ver gegroeid dat men kan beginnen met het maken van een zogenaamde vlechtheg. De stammetjes worden daarvoor gedeeltelijk ingezaagd en horizontaal gelegd. De struiken lopen dan op nieuwe punten uit, totdat na een aantal jaren een brede, holle heg is ontstaan. Een oud ambacht dat tegenwoordig weer meer beoefend wordt, zie bijvoorbeeld het jaarlijks NK Maasheggenvlechten dat onlangs is gehouden.

Lees het hele artikel in het Eindhovens Dagblad van 25 maart.

Ontdek meer over

Deel deze pagina