Mantel en zoom

gehakkelde aurelia vlindertuin IVN Valkenswaard-WaalreEen geleidelijke overgang van het bos, met hoge bomen, via struikgewas naar een hoge kruidenrand, ziet er in mensenogen mooi uit. Het is ook erg belangrijk voor veel soorten vlinders.

Gehakkelde aurelia

De gehakkelde aurelia houdt van de beschutting van het struikgewas. Als zij haar vleugels samenvouwt, is zij uitstekend gecamoufleerd.
De vlinder is een groot deel van het jaar te zien, van maart tot in oktober. De vlinders die in maart vliegen hebben als vlinder overwinterd. Uit de eitjes die zij in het voorjaar leggen, komen rupsen die al in de loop van de zomer opnieuw vlinders leveren.

Bij het schuurtje stonden enkele bomen die ook onderdeel uitmaakten van de overgang bos-mantel-zoom. Blijkbaar is dit een windgevoelige plek. De populieren die in 2003 bij de start van de vlindertuin op deze plek stonden, zijn na enkele jaren omgewaaid. Een nieuwe ratelpopulier op dezelfde plek is uit het lood geslagen in juni 2019. Het was een lastig karwei om deze om te zagen en weg te halen. Sindsdien staat hier alleen een vlierstruik die spontaan is opgekomen.

Fotoalbum