Jeugd IVN groep 1 seizoen 2018-2019

 

26 juni: Aanmodderen

Een bijeenkomst met buiten 30 graden, hoe houden we dat koel? Dat blijkt niet zo moeilijk. We blijven in de schaduw, badkleding aan en schoenen uit. We voegen wat verf maar vooral water en aarde toe en daarna modderen we wat aan. En wat blijkt? Modder koelt echt af en biedt goede bescherming tegen zonnebrand. Met trots kunnen we zeggen dat we ons op deze hete middag als varkens hebben gedragen 😉

Meer foto’s

modderdag

10 april: Vogelen

Als je gaat ‘vogelen’ vraag je vogelaars!! Jan en Jack gingen met ons naar de oude visvijvers. Bewapend met verrekijkers en vogelboeken. We zagen knobbelganzen, meerkoeten, meeuwen en nog meer. Maar wat we hoorden was wel bijzonder. De roerdomp! Omdat hij zich niet zo duidelijk liet horen, waren we wel 1 minuut stil. Gelukkig konden we hem in de vitrinekast bewonderen.
Dat het voorjaar is konden we aan het parende vlinderkoppeltje zien.

Meer foto’s

jeugd IVN bij oude visvijver

20 maart: Bezoek rioolwaterzuivering

Uitgerekend op de dag van de Waterschapsverkiezingen bezochten wij de rioolwaterzuivering te Hapert. Wij kregen een boeiende presentatie en scoorden zeer goed tijdens de kennisquiz. Tijdens de rondleiding buiten konden wij alle zuiveringsstappen zien en ruiken. Daarna snel naar huis om ook de familie uit te leggen waarom je zuinig moet zijn met water en ook niet zomaar alles door de gootsteen moet spoelen.

Meer foto’s

bezoek rioolwaterzuivering Hapert

17 februari: Binnendag in het Watermuseum

Onze keus voor de jaarlijkse Binnendag was een bezoek brengen aan het Watermuseum in Arnhem. Wat een prachtig museum. De foto’s maken dit wel duidelijk.
We hebben de dag dan ook helemaal uitgebuit. Na een pauzewandeling in het park Zijpendaal hadden we weer genoeg energie om nog meer te ontdekken. Een aantal kinderen kozen ervoor zelf tandpasta te maken. Als echte laboranten moesten ze de nodige ingrediënten op de juiste manier met elkaar mengen, anders ging het klonteren.
We hopen genoeg inspiratie opgedaan te hebben voor het kamp met ook als thema: water.

Meer foto’s

watermuseum spel

6 februari: Winterwandeling

Met de winterwandeling rond het ven langs de Oude Spoorbaan hebben we weer allerlei dingen ontdekt! Na de lange droge zomer staat er gelukkig weer water in het ven!
En we kunnen het niet laten even onder de schors te kijken of we een poppenwiegje vinden. Ja hoor, wat een kunstwerkje. Wat is het heerlijk gewoon lekker in de bossen, van de berg rollen, luieren op een boomstam en samen een spelletje doen.
Onze volgende bijeenkomst is verzet van 13 naar 20 maart.

Meer foto’s

poppenwieg

9 januari 2019: Wintermiddag

Na een interessant filmpje over wormen zijn wij met spiegeltjes, blinddoeken en boommeters naar het park gegaan en hebben wij de natuur daar eens op een andere manier “bekeken”. Eenmaal weer binnen en na een kop warme thee zijn wij uilenballen gaan pluizen.

Meer foto’s

op pad met een spiegel

19 december: Sporen zoeken bij het Brugven

Op onze fietsen zijn wij naar het Brugven gereden. Daar hebben wij sporen van dieren en mensen gezocht en gevonden, in de vorm van afdrukken, etensresten en poep. Echte goede geurspeurders bleken wij mensen niet te zijn, tijdens de geurspeurtocht moesten wij het toch vooral van onze ogen en oren hebben. Op tijd gingen wij weer naar het IVN. Wat wordt het toch snel donker!

Meer foto’s

jeugd IVN veertje gevonden

14 december: Kerstviering

Alle Jeugd IVN sterren hebben eerst een kerstversiering van een stukje berkenstam gemaakt. Daarna hebben we veel geleerd over de sterren, planeten, manen en zonnen. Na afloop was er buiten nog een warm vuur met heerlijk zoete marshmallows. Iedereen die aan deze bijeenkomst of afgelopen bijeenkomsten heeft meegewerkt: heel erg bedankt en fijne feestdagen gewenst!

Meer foto’s

marshmallows roosteren

14 november: Bezoek VELT-tuin

Achter de IVN boerderij ligt de heemtuin van het IVN en de moes- / fruittuin van Velt. Vandaag waren wij op bezoek in de Velt-tuin. Wij hebben er op de barbecue groenten en fruit gestoofd en zijn op zoek gegaan naar bodemdiertjes. Bodemdiertjes waren er genoeg, want in de Velt-tuin doen ze er alles aan om het bodemleven ook te verwennen. Bijvoorbeeld door zelf compost te maken en te gebruiken. We hebben de verschillende (compost)hopen onderzocht en konden de verschillen zien, voelen en ruiken. De pas opgezette composthoop was gewoon warm van al het leven!

Meer foto’s

Jeugd IVN compost onderzoeken 4op3

10 oktober: Herfstwandeling

Het werd een kleurrijke herfstwandeling. Maar door de droogte, waarschijnlijk, waren er weinig paddenstoelen. Toch verraadde zich de stinkzwam. Elke boom die zich een beetje liet beklimmen moest er aan geloven. Wat is het dan heerlijk om lekker knus onder ‘onze’ eik allerlei dingetjes te maken van die prachtige kastanjes.

Meer foto’s

met kastanjes knutselen

19 september: Herfsttijloos op de Plateaux

De Plateaux liggen op de grens bij Lommel. Wij zijn er heen gegaan om de Herfsttijloos in het wild te bewonderen. Eerst bekeken wij een gekweekt exemplaar waarvan wij mooi alle onderdelen konden zien. Daarna gingen wij in de weiden op zoek of wij dit giftige knolgewas ook hier konden vinden. Wij verkenden ook de slootjes, sluisjes en aquaducten die de weiden hier kalkrijk water brachten. Toen wij ook nog even het bos in wilden gaan, kwamen er nieuwsgierige Galloway stieren kijken. Niet helemaal op ons gemak zijn wij omgedraaid. Zittend op een brug hebben wij nog wat gegeten en gedronken. De brug was zo hoog dat wij niet met onze voeten bij het water konden. Dat hadden ze gedaan om te zorgen dat de boeren er met schuiten vol hooi onderdoor konden. Voor ons was het vooral relaxed hier, maar dat was vroeger voor de boeren hier wel anders …

Meer foto’s

Jeugd IVN op de Plateaux

29 augustus: Op bezoek bij een reguliere melkveehouderij

Tijdens ons bezoek aan de Genneper Hoeve wist een van de jeugdleden wel erg veel te vertellen over moderne boerderijen. “Melkrobots en computers die de koeien mee in de gaten houden”; dat wilden wij met eigen ogen zien! Zo kwam het dat vandaag ons jeugdlid, zijn ouders en opa, ons alles hebben laten zien en ons zelfs vers getapte melk hebben laten proeven. Dank jullie wel! Dit was erg leerzaam en onvergetelijk!

Meer foto’s

sabbelend kalfje