Amfibieën

Amfibieën voelen zich goed thuis in de vlindertuin. In de zomer is een flink kikkerkoor te horen rond de poel. In het water onderaan de heideheuvel barst het van de kleine kikkertjes en ook in de vijver in de siertuin zitten de kikkers graag op de waterleliebladeren.

bruine en groene kikker 350x620Er zitten dus groene en bruine kikkers, en daarnaast de gewone pad, de kleine watersalamander en de alpenwatersalamander.
Vooral in de nazomer zijn de salamanders, padden en kikkers op het land te ontdekken. Tijdens de kindermiddagen komt het regelmatig voor dat kinderen die een pissebed willen vangen, trots met een salamander komen aanzetten.

Verschil in kikkers

Het verschil tussen bruine kikker en groene kikker is niet zo makkelijk te zien. Sommige bruine kikkers zijn bijna groen van kleur, en andersom.
In het voorjaar is het tijdstip van actief worden een aanwijzing. Een kikker die al in februari-maart rondspringt is bijna altijd een bruine kikker. De groene kikker komt pas in april-mei tevoorschijn.
Bruine kikkers hebben ook altijd een duidelijke driehoekige bruine vlek achter de kop (zie bovenste foto); groene kikkers hebben deze vlek niet (zie onderste foto).

Fotoalbum