Lezing Sporen in het landschap

Olst-Wijhe 24 maart 2023

Na twee jaar vergeefse pogingen om een lezing te houden kon Gert-Jan Blankena op woensdag 22 maart 2023 eindelijk in t Langhuus zijn kennis met ons delen over de Sporen in het Landschap.

Gert-Jan liet ons zien hoe wallen en sleuven in de bossen van de Veluwe hun geheimen vertelden. Sommige wallen waren aangebracht in voorbije eeuwen om aan de schaapsherders te laten weten: tot hier en niet verder, nu kom je bij land van een andere heer. Andere waren bedoeld om het wild uit de enk te houden, het wild van bijvoorbeeld stadhouder-koning Willem III, die dat importeerde om ze te bejagen. Intussen wilde dat wild natuurlijk van de akkers van de dorpen eten. Dat werd met wallen voorkomen, waarop dan weer een vlechtwerk van takken werd gezet, soms twee boven elkaar. En ook had je sleuven van waaruit materiaal was genomen om slenken te beschermen tegen stuifzand, want de slenk was de watervoorziening van het dorp.

Verder was het bijzonder om te zien dat oude houtskool brandplekken in het landschap zichtbaar werden, of oude putten die ooit langs niet meer bestaande beken zijn gegraven. Dit alles is mogelijk gemaakt door de combinatie van veldwerk en kaartwerk, tegenwoordig van AHD (actuele hoogtestand van Nederland) maar ook wel met oude handgemaakte kaarten. Een mysterieuze plek op die kaart, waar de veldwerkers maar niets konden vinden, bleek een inktvlek op het origineel te zijn! Gert-Jan boeide zijn publiek met zijn diepgravende voordracht met mooie beelden en sloot af met een vraag aan de Wijhenaren. Langs de Raalterweg is een boerderij met ook zo’n zichtbare sleuf rond een bos. Weet iemand wat dat is geweest? Suggesties zijn welkom.

Het was een geweldige avond voor de ca 20 aanwezige belangstellenden.

Deel deze pagina