Het Ommetje

Inleiding

Ommetje "De 4 landgoederen"
Velden - Schandelo
Enderhof, De Vleês, Dassenrijk, Schandelose Heide

o1De afgelopen jaren is er veel veranderd in het buitengebied bij Velden-Schandelo. De bij veel ouderen bekende scharrelvarkensbedrijven van de families Geelen, waar men met de kinderen langs de biggetjes liep,  en de terreinen van de familie Soberjé zijn veranderd in landgoederen. Hierdoor zijn oude paden weer opengesteld en zijn nieuwe ontstaan. Door dit "Ommetje" te lopen ziet men hoe mooi de omgeving van Velden is en hoe de nieuwe landgoederen daaraan bijdragen. U loopt over oude kerkepaden, door nieuwe natuurterreinen en langs historische gebouwen. Langs de route zijn informatieborden en rustbanken geplaatst.

Ontstaan

o3Dit ommetje is ontstaan naar aanleiding van de landelijke "Ommetjes-prijvraag". Het kreeg een eervolle vermelding van de provincie Limburg. Het Ommetje is een initiatief van de families Geelen, Soberjé en IVN Maasduinen. Voor vragen, opmerkingen of aanvullingen van de beschrijving kunt u contact opnemen met IVN Maasduinen.

Onderdeel van

o2Het ommetje "De 4 landgoederen" is onderdeel geworden van de "Binnenste-Boète" wandelingen van de Stichting Veldense Volkscultuur en voert langs het beeld van de "Gekke Maondaagvierder" aan de Voort. Dit "Ommetje" is vanaf de markt aangegeven met de paaltjes nummer 5. Behalve de prachtige natuur vindt u langs de route in Schandelo een beeldentuin van Suzan van der Veer.

Route en beschrijving

De wandelroute Het Ommetje is opgegaan in de
knooppunten wandelroute

Ondanks deze verandering treft u hieronder de oorspronkelijke informatie aan van Het Ommetje met omgevingsbeschrijvingen.

Ommetje-routekaart
Ommetje-routebeschrijving

Wetenswaardigheden over wat u tijdens de wandeling onderweg tegenkomt zijn opgenomen in het Verhaal over het Ommetje "De 4 landgoederen"
Ommetje-verhaal

Een aantal bomen en struiken langs de route en vooral die langs het Natuurpad zijn voorzien van naambordjes. Hun kenmerken en wetenswaardigheden zijn opgetekend in het Natuurpad.
Ommetje-natuurpad

o10De planten

Annet Weijkamp heeft verhalen over interessante planten, die bij een rondwandeling van het Ommetje waargenomen worden, beschreven. De wetenswaardige informatie vind u hieronder.

Veel leesplezier, Annet Weijkamp

Ommetje-biggenkruid
Ommetje-bijvoet
Ommetje-boerenwormkruid
Ommetje-gewone-berenklauw
Ommetje-gewone-raket
Ommetje-gewoon-duizendblad
Ommetje-gewoon-speenkruid
Ommetje-grote-brandnetel
Ommetje-herderstasje
Ommetje-klein-hoefblad
Ommetje-lavendel
Ommetje-lieve-vrouwe-bedstro
Ommetje-look-zonder-look
Ommetje-madeliefje
Ommetje-paardenbloem
Ommetje-reukeloze-kamille
Ommetje-smalle-weegbree
Ommetje-stinkende-gouwe
Ommetje-vogelmuur
Ommetje-zonnebloem