September: Bosmestkever/voorjaarsmestkever – Trypocopris vernalis
16 jaar geleden kreeg ik van mijn man een kettinghangertje uit Egypte met een kever erop.
Het was een gelukskever vertelde hij, een scarabee, deze kever is heilig in Egypte.
Volgens mij is het een gewone doodordinaire mestkever zei ik. En ik dacht ga ik met een mestkever om mijn nek rondlopen?
Het is toch wel een interessante kever. Wereldwijd zijn er wel 5000 soorten mestkevers. In Nederland komen ca. 10 soorten mestkevers voor. De meest voorkomende zijn de Voorjaarsmestkever, ook wel Bosmestkever genoemd (Geotrupes vernalis) en de Gewone mestkever, ook wel Paardenmestkever genoemd (Geotrupes stercorarius).
Je bent ze vast weleens tegen gekomen in het bos of op de heide, die grote donkere blauw/zwarte glanzende kevers, die vaak een paars en groene gloed over zich hebben. Dit zijn de voorjaarsmestkevers, deze zijn overdag actief. De gewone mestkever is ‘s nachts actief. Vanaf mei tot oktober kun je ze vinden. Ze bewegen zich tergend langzaam voort. Dit komt door hun logge gepantserde bouw. Met hun stevige geruwde harige poten kunnen ze goed graven. Op hun kop zitten twee antennes, die uit elf stukjes bestaan met daarbovenop een waaiertje die uit drie delen bestaat.
Ondanks hun logheid kunnen ze wel vliegen!
Dit insect leeft van poep……..poep van planteneters, poep van planteneters die geen ontwormingskuur gehad hebben, want daarvan gaan ze dood.
Als de kevers volwassen zijn zoeken de mannetjes in de herfst een vrouwtje en samen gaan ze verticale gangen maken van 5 tot 30 cm diep. In deze gang maken ze horizontale zijgangen van zo’n 20 cm lang. Dan gaan ze het eind van deze gang vullen met poep. Het zijn echte krachtpatsers. Ze kunnen wel 1000x hun lichaamsgewicht verslepen. Het vrouwtje legt er één eitje in en vervolgens vullen ze de hele gang op met poep. Als alle gangen gevuld zijn wordt de verticale gang dichtgemaakt met aarde, zo ziet niemand dat er een nest onder de grond zit. Zo het werk zit erop. Het mannetje en vrouwtje blijven niet bij elkaar maar gaan ieders hun eigen weg.
Het eitje komt na een paar weken uit en de larve begint te smullen van de poep tot hij groot genoeg is. Dan verpopt hij zich. Na enige tijd sluipt er een mooie mestkever uit. Dan is het ondertussen voorjaar. De jonge kever graaft zich een weg naar boven. Spreidt zijn vleugels en vliegt weg…………………………….
Hieronder een filmpje van Bartje Struun van een actieve voorjaarskever.
En ja ik draag af en toe de mestkever om mijn nek! Alleen als ik iets moet doen waar ik zenuwachtig voor ben, iets spannends moet doen, waarbij ik wel een beetje hulp kan bij gebruiken.
Tekst: Henny Hauschild
Foto’s en video: Bartje Struun