Februari: Gaai – Garrulus glandarius

Schrouwakster in het Steenbergerpark

Hij heeft zijn voorraad eikels overal verstopt en weet de provisiekasten altijd terug te vinden. Voedsel genoeg voor de gaaien in het park en de wijde omgeving. Schrouwakster zeggen we in Drenthe, want wat kan een gaai tekeer gaan. Je hoort het gekrijs van verre. Toch behoort hij tot de zandvogels. Nog een maand en we horen van deze vogel de meest vreemde geluiden: gillen, janken, miauwen, piepen en krijsen. Waarom ze dat in het voorjaar doen, is niet duidelijk. Het lijkt of het ze in de bol is geslagen.

Gaaien zijn kraaien, net als zwarte kraai, roek, kauw en ekster. Ze komen in heel Europa voor. Type op Google eens ‘Kukaj.sk’ in en klik in de bovenste balk op ‘Spevavce II”. Je ziet een voerplek in Slowakije, gemaakt door Spravá Národného parku Vel’ká Fatra. Dat betekent: Beheer Nationaal Park Grote Fatra. Daar is een vaste camera opgesteld die live beelden uitzendt. Er komen gaaien, bonte spechten, groene spechten, kool- en pimpelmezen en eekhoorns. De voerplek ligt dicht bij Martin, de partnerstad van Hoogeveen.

In alle landen waarin de gaai voorkomt, zijn jagers gek op de blauwe veertjes op de vleugels. Omdat gaaien worden gezien als rovers die eitjes uit nesten van kleine zangvogels stelen, worden ze afgeschoten. Maar het is voor jagers meer het idee ieder jaar een paar nieuwe blauwe veertjes op de hoed te hebben, dan dat ze actief gaaien vervolgen.

In onze tuin trekt een gaai pinda’s uit het netje en verstopt ze in de klimopheg. Intelligente vogel en handig. Zelfs als er sneeuw ligt, weet hij de voorraadplekken terug te vinden. Zo komt hij perfect de winter door en begint eind maart met de voorbereidingen voor nestbouw, paring en voortplanting.

IVN Hoogeveen Hero Moorlag gaai tuin

IVN Hoogeveen Hero Moorlag gaai vf

Foto1 Gaai park: Gaai in het Steenbergerpark.
Foto2 Gaai tuin: Gaai in een tuin bij Dalerpeel.
Foto3 Gaai VF: Beeld van vaste camera bij voerplek Spevavce II in Slowakije.

Tekst en foto’s: Hero Moorlag