Het sluitstuk, maar vooral een nieuw begin van het eind

Walnotenboom geplant als ‘ereboom’ ter afsluiting van Droom van IVN

Hoogeveen – Ze droomde groot, maar haar droom kwam uit: 55.697 bomen, struiken en bloemen erbij in de gemeente Hoogeveen, gelijk aan het aantal inwoners. Grietje Loof is apetrots. Enkele maanden voor de gestelde einddatum, het voorjaar van 2022, is het doel zelfs al bereikt. Dat werd donderdagochtend gevierd met een ‘ereboom’, symbolisch de allerlaatste in het kader van de ‘Droom’, die werd geplant pal voor het IVN-Struunhuus in het Steenbergerpark. ,,Het sluitstuk, maar vooral een nieuw begin van het eind”, omschrijft de Hoogeveense. ,,Want ja, natuurlijk ga ik door!”

Ademwolkjes zich zichtbaar. Het is koud, het ijzelt zelfs, maar de twee mannen spitten onverstoorbaar door. Een walnotenboom ligt op de grond, klaar om in de aarde gezet te worden. Grietje Loof kijkt er met een stralende lach naar. Ze is blij.

De boom komt daar waar eerder een kastanje stond. Aangetast door tonderzwam, bleek die een stevige wind niet meer te kunnen trotseren. De gemeente zorgt ervoor dat op een andere plek een nieuwe kastanjeboom wordt geplant. Grietjes wens voor deze locatie: een vruchtenboom. Het werd een walnotenboom ,,Ook al zal ik het misschien niet meer meemaken dat er vruchten aan komen, maar wel de volgende generatie. Ook mijn kinderen en kleinkinderen. Dat vind ik een mooie gedachte.”

Bijna 56.000 bomen, struiken en bloemen was dus haar ‘Droom’. Een idee ontstaan vanuit een column die ze schreef voor de Hoogeveensche Courant. ,,Ik dacht: ‘hoe mooi zou het zijn als voor ieder huishouden een boom wordt geplant’. Tegelijkertijd besefte ik: ‘nee, dat is veel te veel’. Ze halveerde het aantal, zette het plan op papier en durfde het toen naar Mark Tuit, regiodirecteur van IVN Noord, te sturen. Hij vond dat ze nog grootser moest durven dromen. Wat te denken van een boom voor elke inwoner?

Toch werd het plan iets bijgesteld. Bomen zijn duur én hebben nu eenmaal veel ruimte nodig, dus werden er struiken en bloemen aan toegevoegd. ,,Als ik zie wat we allemaal gedaan hebben. Het hele jaar door zijn er acties geweest.” De start was min of meer het officiële afscheid van Erik Giethoorn en Gert Vos als wethouder, die giften opzij legden voor dit groene doel. Jong en oud meldden zich. Particulieren, scholen, maar bijvoorbeeld ook zorginstellingen. Zelfs Binnenstad Hoogeveen raakte erbij betrokken. Maar vooral de aanvragen van particulieren raakten haar. ,,Sommige mensen zeiden: ik koop de boom zelf, maar ik wil wel dat ie op de lijst wordt meegeteld. Anderen stelden geld beschikbaar. Ook kreeg ik vragen van mensen die een kleine tuin hebben, maar toch graag iets wilden planten. Zo mooi.”

De tussenstand werd bijgehouden via de Hoogeveensche Courant, met daarbij steeds de oproep om mogelijke plantlocaties kenbaar te maken en eventueel een financiële bijdrage te leveren. Na elk artikel stroomde de mailbox van Grietje Loof vol. ,,Er kwamen ook allerlei vragen binnen, over onderhoud bijvoorbeeld en over pleinen waar men graag meer groen ziet. Al die berichten zijn doorgestuurd naar de gemeente. Het is nu aan de gemeente om hier, in samenwerking met IVN Hoogeveen, wat mee te gaan doen.” Fijn vond ze ook het feit dat veel aanvragen uit de dorpen kwamen. Tevreden stelt ze: ,,Daar hebben we samen met Landschapsbeheer Drenthe en PlanBoom veel kunnen doen.”

Maar er waren meer bijzondere momenten. ,,Dat ik op de markt liep en over de ‘Droom’ werd aangesproken, door mensen die ik verder niet ken. Ja, ik ben oprecht trots op wat is bereikt. Slechts zo nu en dan zat er wat tegen, maar het meeste is gelukt. En nee, ik ga niet stoppen”, bezweert ze.

Inmiddels is de teller het streefgetal ruimschoots gepasseerd. De actie is afgerond, maar dromen blijft ze. Over hoe mooi het zou zijn als de gemeente zou aansluiten bij Stichting Steenbreek en acties wil opzetten om inwoners enthousiast te maken voor het vergroenen van hun tuin. Over de realisatie van bijvoorbeeld een voedselbos in het centrum van Hoogeveen. ,,De gemeente zou daar een terrein beschikbaar voor moeten stellen. Een plek waar mensen met elkaar aan de slag kunnen en waar iedereen letterlijk en figuurlijk de vruchten van kan plukken.”

Het mag duidelijk zijn, Grietje blijft bezig in de natuur. Daar waar haar hart ligt. ,,Omdat niets doen voor mij geen optie is.”

IVN Hoogeveen droom