Hoogeveen
Biodiversiteit
vrijdag06mei2022

Zaadjes zaaien

Elk jaar op 22 april tijdens de Nationale Zaaidag wil de Bijenstichting initiatieven stimuleren om de voedselvoorziening voor bijen te verbeteren. 22 april is ook jaarlijks de ‘Dag van de Aarde’, waarin er wereldwijd activiteiten zijn die tot doel hebben om mensen bewuster te maken van onze Aarde en al wat daarop leeft. Afgelopen 22 april was er ook in Hoogeveen veel aandacht voor iets bijzonders. We gingen samen met vrijwilligers van Groei en Bloei en de Kunstroute Hoogeveen zonnebloemenzaadjes planten op de rotonde bij de van Limburg Stirumstraat - Schutstraat. Dat deden we niet zomaar en daarom werden er door de comm. van de Koning, mevr Klijnsma, de wethouder van cultuur Janita Tabak en de ‘jonge Van Gogh’ de eerste zaadjes aan de grond toevertrouwd. De reden van het zaaien is dat we dit jaar al aandacht vragen voor het jubileumjaar van Van Gogh. Het is namelijk in 2023 140 jaar geleden dat Van Gogh naar Drenthe kwam. 
Na het officiële gedeelte kon iedereen die mee wilde helpen aan de slag. Vanuit het AZC waren er ook een aantal vrijwilligers en zo maakten vele handen licht werk. Nu is het wachten op een buitje regen en de zonnewarmte zodat we kunnen gaan zien waar er nog iets ontbreekt. Tot mijn grote schrik zag ik de kauwtjes al drukdoende met een opduikelen van de zonnebloemzaadjes. Het zijn echte opportunisten, ze lusten werkelijk alles en deinzen er niet voor terug om onze zorgvuldig geplante zaadjes weer op te graven. Het was dus een drukke bedoening op de rotonde. Het is de bedoeling dat Hoogeveen geel gaat kleuren dit jaar. Dus, niet alleen de rotonde, maar werkelijk in elke tuin, op elk stukje grond wat geschikt is, op elk verlaten stukje Aarde daar mag de zonnebloem naar de hemel rijken. Het is de zonnebloem die Vincent van Gogh schilderde, het is de zonnebloem die langzaam uitgroeit tot nationale bloem van verzet en steunbetuiging richting Oekraïne. Het is de zonnebloem die bijen, vlinder en hommels aantrekt. 
Een liter zonnebloemolie bevat anderhalve kilo zonnebloempitten. Die pitjes geven nog geen anderhalve kilo dus het zijn aardig wat zonnebloemen. En we zien nu de lege schappen in de supermarkt, we weten inmiddels allemaal waar een economie op kan draaien en waar direct een tekort ontstaat als alles ontwricht wordt. 
We hopen bij IVN dat iedereen zonnebloemzaadjes komt halen, ze liggen in de Bijbliotheken en bij het Struunhuus. Samen zonnebloemzaadjes zaaien om ervoor te zorgen dat Hoogeveen geel kleurt. Een hart onder de riem voor de vluchtelingen uit de Oekraïne, een eerbetoon aan Vincent van Gogh, een zonnige zomer voor bij, vlinder en hommel en vooral allemaal genieten van de Zonnebloem in 2022

Grietje Loof 
06-05-2022