Vogels

Vroege Vogels op 30 april

Hoogeveen 30 april 2023

In het kader van de cursus ‘Dieper de natuur in’ gingen we op 30 april vroeg uit de veren om echte vogels gaan te spotten. Het thema Vroege vogels doet het in het voorjaar altijd goed, je wordt hoe dan ook beloond met gezang.

Dat ook dicht bij huis al vele leuke soorten zijn te ontdekken bleek al snel. Onder de rook van de A28 en met de zoete geur van de DOC in de neus, ontdekten velen een voor hun nieuw natuurgebied.
Onder leiding van vogelaar Henk Derks zagen we door het riet heen dat de futen al jongen hadden. Waar de één nieuwsgierig en actief rondzwemt, verstopten twee andere jongen zich de hele tijd onder moeders warme veren.
Ook de drie buizerds herkende iedereen wel. Om echter ook de talloze kleine bruine vogeltjes te ontdekken en dan eventueel ook nog op uiterlijk te onderscheiden viel nog niet mee.
Ieder vogeltje zingt gelukkig zoals tie is gebekt en de oren werden dan ook vaak, met ingehouden adem, gespitst. De Tjiftjaf bleek nog niet zo moeilijk te onthouden, maar om vele soorten zoals een grasmus, bosrietzanger, goudvink, groenling en tuinfluiter op zang te onderscheiden leer je niet in één ochtend.

Tegen 9 uur begon de temperatuur op te lopen en werden de eerste dagvlinders gespot. Een opmaat naar de volgende cursusdeel, dat in het teken staat van libellen en vlinders op de heide.

Tekst en foto’s: Bart Pijper


Cursist fotografeert


Bosrietzanger


Fuut met jongen door riet heen


Henk Derks


Kleine vuurvlinder

Ontdek meer over

Deel deze pagina