Water

Slootjesdag 2.0

Hoogeveen 13 juni 2023

Slootjesdag 2.0 kan de boeken in als de warmste maar ook als de leukste! Meer dan 16 vrijwilligers hebben deze middag geholpen bij alle activiteiten. Het natste onderdeel van het geheel is Natuurlijk het waterdiertjes scheppen. Maar aan de hand van een thema hadden we bij IVN bedacht dat er natuurlijk veel meer te leren valt aan de waterkant. Wat is een sloot en hoe maak je die. Er zijn heel wat handen diep door de blubber gegaan om toch ergens een huis te kunnen bouwen op een stuk droge grond. Leren over de waterbeestjes, waar leven ze, wat eten ze en hoe kun je zien of ze een beetje blij zijn. Je eigen waterfilter maken en wat heel erg in de smaak viel was het maken van een gesloten aquatisch ecosysteem. We zijn heel benieuwd naar de resultaten. Waterbeestjes vangen en bekijken blijft altijd spannend. Het gaat gelukkig nog redelijk goed met het waterleven in de vijvers in Hoogeveen.
Zet het maar vast in de agenda voor volgend jaar. Het tweede weekend van juni, Slootjesdag in het Steenbergerpark.Wat is er gevangen door de kinderen tijdens de Slootjesdag die 11 juni werd gehouden?

Via deze link kun je zien wat er gevangen is: https://waterdiertjes.nl/#/measurements/28112/29179

In Hoogeveen zijn 133 dieren gevangen, 16 soorten waterdieren, in een stadsvijver was de gemiddelde score 6.4, in heel Nederland een 7 en dat is niet slecht.
Bijzonder vangsten: Gevlekte Amerikaanse rivierkreeft en Marmergrondel beiden exoten. Ook dit jaar veel kikkervisjes en larven van waterjuffers.


Gevlekte Amerikaanse rivierkreeft


Marmergrondel


Pad


Juffer

Tekst: Johan Scheeres

Ontdek meer over

Deel deze pagina