Overig

Samen voor de Aarde

Hoogeveen 9 oktober 2023

Het klimaat is er altijd, daar bestaat geen twijfel over, het is het gemiddelde weer over een bepaalde periode. Het klimaat is niet stabiel, het kan door menselijke en Natuurlijke invloeden veranderen. Dat is in het kort omschreven wat klimaat is. Als klimaatburgemeester heb ik vaak wat uit te leggen. Het klimaat verandert momenteel heel snel. Sneller dan ooit tevoren en we merken er allemaal iets van. Ik kan het niet veranderen, niet alleen tenminste. Daarvoor hebben we elkaar nodig. Maar ik ben wel bezig met klimaatveranderingen en vooral hoe je als burger een bijdrage kunt leveren aan het vertragen en ook hoe je kunt aanpassen aan de veranderingen. Als Klimaatburgemeester heb ik voor een jaar bijgetekend. Het is belangrijk merk ik, heel veel mensen lopen tegen verschillende dingen aan, en vaak is de Natuur in het geding en daar worden heel wat vraagtekens bij gezet. Hoe kan het anders, wil men dan weten. Het is ook een beetje als gedeelde smart is halve smart.
De Klimaatweek 2023 komt er weer aan en midden in die week valt ook de Natuurwerkdag.
Beide activiteiten passen mooi bij elkaar want tijdens de Natuurwerkdag gaan we bij IVN vooral bezig met het zorgen voor de toekomst. Geen zorgen maken, maar aan de slag en zorgen dat er ook in de komende jaren genoeg voedsel is voor bijen. Zij zorgen immers weer voor een rijke oogst in de herfst. Bloembollen planten en zaadjes de grond in en met het planten van toekomstbomen wordt er weer meer CO2 uit de lucht gehaald en krijgen we zuurstof terug. Het is iets ingewikkelder dan ik het hier schrijf maar we weten wel wat goed is voor ons, daarom hebben we meer bomen, maar ook meer groen nodig.
Pas las ik dat 500 miljoen bomen planten, voor elke inwoner in Europa een boom, kan zorgen voor een groen continent. Per minuut verdwijnen er dertig voetbalvelden aan bos. Hiermee worden hele systemen vernietigd. En helaas is het niet alleen de kap van bomen maar ook door ziektes en droogte als gevolg van de klimaatverandering. In de bossen rondom Hoogeveen kan het je niet ontgaan dat ook hier slachtoffers vallen. En niet alleen door storm en wind maar ook door verdroging en ziektes. Eiken die sterven door de droogte, de letterzetter die reuzen om laat vallen, soms is de kaalslag om te janken zo erg. Hele stukken bos verdwijnen. Daarom roep ik iedereen op om mee te werken aan de Natuurwerkdag op 3 of 4 november. In de buurt, ergens in een van de dorpen, of juist bij IVN in het Steenbergerpark. Er is veel werk te verzetten en samenwerken, de verbinding maken, dat is het doel. Zo komen we verder. Voor een betere leefomgeving, voor een gezonde Aarde.

Hoogeveensche Courant 13 oktober, Grietje Loof

Ontdek meer over

Deel deze pagina