Grietje Klimaat en duurzaamheid

Mopperpot of frisse ideeënpot, wat wordt het?

Hoogeveen 29 november 2022

Klimaatschade, daar komt een ‘pot’ voor. Dan kunnen landen die klimaatschade ondervinden daaruit putten. Hoera, dat is toch fijn. Zulke afspraken horen we momenteel meer als burger. Een potje voor energiearmoede, een potje voor verduurzamen. Een potje voor klimaatschade.
De keerzijde van de afspraken, die is gemaakt in Egypte tijdens de klimaattop 2022, is dat de klimaatschadekraan openblijft staan en niet zo’n klein beetje ook. Het is dus dweilen met de kraan open en dat heeft dus geen zin. Dat snapt iedereen.
Als kersverse klimaatburgemeester van Hoogeveen heb ik meegekeken, geluisterd en er ook op los gefantaseerd. Want waar gaat het om als je een wereldtop houdt over klimaat en de ene groep landen heeft klimaatschade en de andere groep landen maakt de klimaatschade. Dat het mensenwerk is dat is met de laatste cijfers van de afgelopen 10 jaar wel duidelijk geworden en zelfs de wetenschap weet het nu zeker. De mens veroorzaakt zelf deze ellende. De grote vervuilers, luxe en hebzucht, geen vliegschaamte, gewoon elke dag vlees op het bord, het goedkoopste en het meeste en alles van ver weg, doodspuiten wat niet past en het allemaal heel normaal vinden. Heel veel mensen hebben geen grenzen. ‘Ik leef nu’, is het excuus. Net als het voetbal in Qatar een uitspraak uitlokte waar ik ook enorm van schrok, ‘Ik laat mijn voetbalplezier niet vergallen door mensenrechten’. Ik kan alleen maar spreken van egoïsme. Want de toekomst, of de mens, de rechten, het klimaat, het doet er allemaal niet toe.
Of inmiddels wel een beetje. Een klokje op 5 minuten, langer douchen kost een kapitaal. Een stukje minder vlees, nou, vooruit dan maar.
Langzaamaan is alles al gezegd en weten we wat er moet gebeuren. En dan komt de ‘ja, maar’ om de hoek.
Ben ik nu te pessimistisch? Na het aanhoren van de verhalen van Reinier van den Berg en Helga van Leur, mensen die zich al jaren verdiepen in het klimaat, want dat heeft alles met het weer te maken, ben ik nog meer bewust van de noodzaak van verandering. Alleen met het maken van een klimaatschade pot komen we er niet. Ook het uitroepen van Green Friday op een dag die als Black Friday te boek staat helpt nog niet genoeg. Consuminderen, de pannen vullen met eerlijk voedsel wat je bij de biologische boer haalt, bewust worden. Eigenlijk is dat het eerste, bewust worden en dan aan de slag. Samen met de Klimaatburgemeester van Hoogeveen. Vandaar mijn vraag vandaag, wie helpt mee of heeft frisse ideeën om van onze eigen leefomgeving een groene omgeving te maken.
Er is vast een potje voor.

Tekst: Grietje Loof
Illustratie: Marjan van Nuland

Ontdek meer over

Deel deze pagina