Hoogeveen
Klimaat
maandag21mrt2022

Landelijke Opschoondag

IVN Hoogeveen organiseerde samen met het burgerinitiatief Plogging de Wolden Hoogeveen deze Landelijke Opschoondag in de omgeving van het Steenbergpark. 

Onder een prachtig zonnetje stond voor de deelnemers om 10.00 uur de koffie/thee/ranja met wat lekkers, een appeltje en mandarijntje klaar bij het Struunhuus, het gebouw v.d. afdeling IVN Hoogeveen 

Er waren 24 deelnemers waaronder meerdere kinderen met hun papa en mama, bewoners van het AZC, de wethouder Werner ten Kate. 

De wethouder was enthousiast over deze actie en had aangegeven deelnemer te willen zijn samen met een plogger. Richard v.d. Zee, een actief Plogger van Plogging de Wolden Hoogeveen, nam de wethouder onder zijn hoede en ging samen met hem zwerfafval opruimen (ploggen). 

Na het uitreiken van de materialen, het aantrekken van de hesjes en de handschoenen ging iedereen opgewekt aan de slag en trok men de wijken in. Ondertussen maakte Nienke v.d. Nadort uit Zwolle, student journalistiek, een rapportage over deze ochtend in kader van haar studieopdracht.

Na ongeveer een uur kwamen de ploggers voldaan terug, gewapend met hun vuilniszakken met opgeraapte zwerfaval. De kinderen vertelden honderduit wat ze hadden opgeraapt ondertussen een vies gezicht opzettend. 

Er werd weer veel zwerfafval geraapt, blikjes, plastic, papiertjes, sigarettenpeuken, aansteker, plastic buizen, handschoenen en nog veel meer, te veel om op te noemen. Bijzonder was dat er een plastic zak met bankpasjes en een sleutelbos werd gevonden (hier wordt de politie over ingelicht). En er lag een hele zending Hoogeveensche Couranten in de bosjes in de wijk Trasselt. 

IVN Hoogeveen Ina Brinkman opschoondagDe ploggers deelden onderling hun ervaringen uit, waarna men tevreden naar huis ging. Iedereen kreeg van de gemeente Hoogeveen een insecten hotel voor hun inzet.

Het was een prachtige, gezellige ochtend met (jammer genoeg) een groot resultaat.

Tekst: Ina Brinkman
Foto's: Lisa Eising