Vogels

Kom jij ook vogels tellen?

Hoogeveen 15 december 2023

Vogelen in de ochtenddauw, de zon zien opkomen, terwijl de natuur ontwaakt. Het is een unieke ervaring. Ben jij die vroege vogel die met andere natuurliefhebbers op pad gaat om broedvogels in kaart te brengen? Nou, dat kan! In maart 2024 organiseren Sovon, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer de cursus Broedvogels inventariseren in Zuidwest-Drenthe. Op 12 februari is er een informatieavond voor geïnteresseerden.

Heerlijk om te doen
Boswachter Hans Krol: “Broedvogels inventariseren op het Holtingerveld is heerlijk om te doen: je bent voor dag en dauw op pad, doet mooie waarnemingen en leert je eigen gebied heel goed kennen. De natuurbeheerders gebruiken de tellingen voor natuurbeleid en -beheer en voor beschermingsdoelen. Daarnaast gebruikt Sovon de gegevens, voor het berekenen van de vogelstand in Nederland.”

Wie zoeken we?
Wij zijn opzoek naar gemotiveerde vogelaars, die voor dag en dauw opstaan. Een goed gehoor is erg belangrijk, want de meeste vogels herken je op geluid.  Als cursist leer je broedvogels te inventariseren. Terwijl er in het veld telkens aandacht wordt besteed aan het gedrag van broedvogels is dit geen vogel herkenningscursus. Deelnemers aan deze cursus moeten al wel de nodige basis kennis hebben. Dit betekent dat je de meeste bos- en heidevogels herkent op zicht en geluid. Je leert zelfstandig tellingen in kaart brengen. Na de cursus ga je als broedvogelteller aan de slag in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Aanmelden en kosten
Wil jij deelnemen aan de cursus Broedvogels inventariseren? Op 12 februari is er een informatieavond voor geïnteresseerden in het Bezoekerscentrum Dwingelderveld. Aanmelden doe je voor 15 januari via Hugo Wieleman hugo.wieleman@sovon.nl. Omdat je bijdraagt aan de natuur zijn de kosten van €400,-  voor rekening van Sovon, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Voor vragen over de cursus kun je terecht bij Hans Kruk h.kruk@staatsbosbeheer.nl

Cursus
De cursus bestaat uit vijf theorieavonden en vier praktijkochtenden in het veld onder leiding van een ervaren broedvogelteller. Tijdens de vroege ochtenden ga je in een klein groepje op pad en breng je de opgedane kennis meteen in de praktijk. Het gaat om de Nationale Parken Dwingelderveld en Drents-Friese Wold. De theorielessen worden afgesloten met een toets en bij een voldoende ontvang je een certificaat.

Ontdek meer over

Deel deze pagina