Hoogeveen
Kind & Natuur
vrijdag01apr2022

De noodzaak van Natuuronderwijs

‘Hij heeft een regenworm de kop afgehakt’ 
‘Ja, maar dat deed ik niet expres.’ ‘Welles!’ ‘Nietes!’
‘Weet je eigenlijk waar regenwormen goed voor zijn’, vraagt mijn collega. En dat is het begin van een lesje over regenwormen. De jongens staan te luisteren. We zijn bijna klaar met de werkochtend bij het IVN Struunhuus als er nog een boom geplant moet worden en een van de jongens tijdens het graafwerk een regenworm raakt.
‘Is het erg’, wil mijn collega weten. 
Ze zitten in het eerste jaar van het voortgezet onderwijs. Ze hebben nog nooit een boom geplant, zelfs nog nooit een gat gegraven om een boom te planten. Deze ochtend wordt het wel weer duidelijk. Er is over Natuur nog veel te zaaien om later te oogsten. Niet alleen zou ieder kind voor het tiende jaar een boom moeten planten, de lesjes over bodem, bijen, vlinders, bomen, ze zijn net zo belangrijk en broodnodig. We prijzen ons bij IVN gelukkig dat we buiten onze ‘eigen’ groene activiteiten ook scholen kunnen helpen bij Natuuronderwijs. Dat er vanuit de IVN-beroepskrachten mooie lesprogramma’s richting de scholen gaan, zowel in het basis als voortgezet onderwijs. Het is zo belangrijk. Niet alleen rekenen en taal, niet alleen de puntjes op de i maar ook leren over onze eigen leefomgeving en het belang van Natuur dichtbij. 
Waar gaat het toch telkens mis. We weten het allemaal. Kinderen zitten te veel, kinderen komen bijna niet in het bos, kunnen geen hutten bouwen, mogen niet klimmen, achter elk bosje is het eng! Dat is wel heel zwart wit, maar geeft ook de tijdsgeest weer. 
Ik heb makkelijk praten zeg ik vaak. Mijn geboortegrond was mijn ontdekhoek. Mijn mooiste momenten op school waren de Natuurlessen. Onderweg op de fiets van school naar huis, wat ontdekte ik veel. Ik had geen weet van teek, eikenprocessierups of andere plaagbeesten. Tegenwoordig zijn er bepaalde lesprogramma’s over. Hoe ga je met plaagbeesten om. Maar is dat dan de Natuurles die we wensen voor onze kinderen en jongeren? Hoeveel belangrijker zou het zijn om de samenhang in de Natuur te bekijken, wat we zelf kunnen doen. Hoe we zelfs bij school de biodiversiteit kunnen verhogen, ook in de klaslokalen kan groen zoveel meer betekenen. Hoe goed is het als kinderen Natuurlessen krijgen die ze meenemen naar huis en waar zij samen met de ouders ook naar gaan kijken. 
Hoe belangrijk is het dat kinderen bomen blijven planten voor een schonere lucht en een groenere toekomst. 

Bij IVN zien we ook in Hoogeveen de Noodzaak van Natuuronderwijs. Ik hoop van harte dat gemeente en scholen dit ook zien. We hebben nog zoveel te leren van de Natuur. 

IVN Hoogeveen onderwijs
Grietje Loof 
27-03-2022