Hoogeveen
Vogels
donderdag20jan2022

De merel in de hoofdrol

De jaarlijkse Tuinvogeltelling in ‘het jaar van de merel’ valt dit jaar in het weekend van 29 en 30 januari. Er is momenteel wel veel aandacht voor onze gevederde vrienden. Niet omdat alles zo positief is helaas, de vogelgriep slaat op dit moment hard toe bij wilde vogels en pluimvee. We kunnen nog heel wat leren als het over vogels gaat. We hebben gezien, of kunnen lezen, dat de vogels bijvoorbeeld moesten wennen aan de eikenprocessierups en ze eten er nu flink van. Deze week las ik dat er 5 nieuwe soorten roofvogels in Nederland hebben gebroed in de afgelopen jaren. Dat kan alleen maar als de habitat en het voedselaanbod goed is. Met het veranderen van het klimaat en daardoor de temperaturen is het momenteel elk jaar spannender aan het worden. Voor mensen betekent dat zodra er ijs verschijnt op de autoruiten de schaatsen geslepen worden want het kan ineens weer voorbij zijn. Dat soort winters worden het of zijn het al en dat het anders is dan 50 winters geleden is zeker. Alles heeft grote invloed op de natuur en dat geldt ook voor vogels. Er zijn soorten die niet eens meer vertrekken omdat de winter hier zachter wordt. Misschien hebben ze dan een voorsprong met het broeden. Hoe dan ook, we mogen ons ook zorgen maken over de vogels. Er verdwijnen steeds meer soorten vogels die hier eerst toch redelijk vaak te zien waren. Huismus en ringmus bijvoorbeeld. Meer dan de helft van de populatie is al verdwenen. En in 2022 staat de merel in de schijnwerpers, dat is ook niet voor niets. Ook voor de merel spreken we over de helft van de populatie wat verdwenen is. Door het usuta-virus zijn er sinds 2016 maar liefst 600.000 merels verdwenen. In Duitsland zijn op sommige plekken de merels totaal verdwenen. Des te meer een reden om de merel uit te roepen tot vogel van het jaar. Van mij hadden alle vogels het recht om vogel van het jaar te worden omdat het zo ontzettend slecht gaat met de vogels. Het monotone landschap, gif, verstedelijking of verstening in woongebieden, het werkt echt niet voor vogels. Weidevogels, boerenlandvogels, tuinvogels, met alle vogels gaat het slecht. 
Daarom ook bij IVN, de oproep om iets te doen. Meer biodiversiteit, het mag ook anders in de eigen tuin. Breng de kleur van bloemen terug, meer planten, struiken, bomen, nestgelegenheid en voedsel. 
Doe jij mee met de Tuinvogeltelling eind januari? Via de Vogelbescherming lees je er meer over. Help jij ook mee om de zang van de merel in de lente te behouden want wie wordt er nu niet blij van onze gevederde vrienden. 

Tekst en foto: Grietje Loof, 2022-01-21