Insecten en bodemdieren

Cursus Dieper de Natuur in

Hoogeveen 23 mei 2023
Zondagochtend 21 mei ging een groep enthousiaste deelnemers aan de cursus ‘Dieper de natuur in’ op zoek naar libellen en vlinders op het Dwingelderveld.
De wielewaal verwelkomde ons met luid gezang en de sfeer zat er direct goed in.
Vele deelnemers bleken goede waarnemers en de eerste libel bleek de moeite waard voor een fotoshoot.  Even later waren sommige deelnemers voor het eerst in hun leven de gelukkige getuige van het zogenaamde uitsluipen van vele viervlekken (een libel met acht vlekken op de vleugels) Juist deze ochtend besloten deze om, na een paar jaar te hebben rondgekropen in een donker ven, de wijde wereld in te willen vliegen.
Ook de ogen van de nachtpauwoog, een grote nachtvlinder maakte indruk. De antennes van het mannetje van de gewone heispanner zagen we pas goed op de foto maar het verhaal dat deze antennes de feromonen van vrouwelijke exemplaren op vele kilometers kunnen ruiken is dan wel weer een geweldige prestatie. Daar kan geen parfum tegen op!
De gewone vlinders lieten het wat afweten maar we zagen wel verschillende vogels zoals een paartje grauwe klauwiers, een familie dodaars en jonge roodborsttapuiten.
Tekst en foto’s: Bart Pijper

Ontdek meer over

Deel deze pagina