Groen dak Klimaat en duurzaamheid

Als het om klimaat gaat

Hoogeveen 27 oktober 2022

Van 31 oktober tot 6 november is het de Landelijke Klimaatweek. Inmiddels kunnen we het woord klimaat misschien niet eens meer los zien van protesten en omgekeerde vlaggen, toch is het veel meer dan dat. Ooit maakte ik een collage en daar stond een van mijn hartenkreten, “Ik heb kinderen en kleinkinderen. Ik vind het klimaat belangrijk. En als ik dat vind moet ik er zelf iets aan doen.” Duidelijker kan ik het niet maken. Klimaat is belangrijk en als ik er iets voor kan doen dan doe ik dat. Het klimaat is niet stabiel, het kan door Natuurlijke en menselijke invloeden veranderen. Al de onderzoeken laten zien dat de mens een hele grote invloed heeft op het klimaat.
Waar ik in het kader van duurzaamheid (voor het klimaat) al mee begonnen was ging ik dus mee verder. Het huis verduurzamen, zuiniger zijn met energie (het is gewoon een feit dat fossiele brandstof eindig is), regenwater opvangen, een groen dak aanleggen, zuiniger zijn met grondstoffen, meedoen met het 100-100-100 project. In 2017 was deze actie in Hoogeveen, 100 deelnemers/gezinnen, 100 dagen 100% afvalvrij. In Hoogeveen deden geen 100 deelnemers mee. Op een inwoneraantal van rond de 55.000 mensen lukte het niet om 100 deelnemers te vinden. Dat vond ik toen al heel erg jammer en daarom denk ik dat het misschien tijd is om dit nog eens op te pakken in Hoogeveen.
Klimaatweek in Nederland, er worden klimaatburgemeesters gezocht zo stond de afgelopen maanden regelmatig te lezen in de krant en online. Een klimaatburgemeester is een inspiratiebron voor de buurt, is een voorbeeld in de gemeente en inspireert anderen om bewuster te leven, minder CO2 uit te stoten en meer energie te besparen. Van kleine persoonlijke veranderingen tot grotere bewegingen met een maatschappelijke impact. Omdat het klimaat heel erg nauw raakt aan onze eigen leefomgeving en omdat het in tijden van crisis heel goed is om er samen de schouders onder te zetten ben ik gaan nadenken over de vraag ‘wie wordt de klimaatburgemeester in Hoogeveen’. We komen letterlijk in de kou te staan als we niet samen optrekken. Het klimaatburgemeesterschap sprak mij wel aan. Ik dacht ‘waarom niet gewoon groot, klein denken kan altijd nog.’ Dus, voor Hoogeveen heb ik mij aangemeld. Het komende jaar ben ik de klimaatburgemeester van Hoogeveen en wil mij als burger samen met andere burgers in deze gemeente buigen over het klimaat. Doe je met mij mee?

“Pas als de laatste boom geveld is, de laatste rivier vergiftigd en de laatste vis gevangen, dan zal de mens ontdekken dat geld niet eetbaar is.” (Quote: Kwakiutie-Indianen)

Grietje Loof 23-10-2022

Ontdek meer over

Deel deze pagina