Jeugdleden helpen natuur in Escharen

Grave 23 november 2021

De natuur in Escharen is sinds zaterdag 20 november ruim 100 inheemse jonge boompjes en struiken rijker. De jeugdafdeling van natuurvereniging IVN Grave plantte deze in samenwerking met Sven Cornelissen van het bedrijf Bosvisie uit Sint Anthonis. De nieuwe aanplant in een bosperceel aan de Schopweg levert een bijdrage aan een rijkere biodiversiteit in het bos en daarmee aan een gezonder bos. 
 
In opdracht van de gemeente heeft Bosvisie op een perceel aan de Schopweg in Escharen alle dode fijnsparren verwijderd. Deze bomen hebben de droogte van afgelopen jaren en de aanval van de letterzetter (kleine kevertjes) niet overleefd. Het bedrijf hanteert als methode dat ze met het uitdunnen en rooien van bospercelen en met de opbrengst van het gerooide hout, nieuwe inheemse soorten terugplanten. Ook helpt het bedrijf graag verenigingen en kinderen bij activiteiten voor de natuur. 

Gezond inheems bos

Bij een gemengd bos, ofwel meer verschillende bomen, planten en struiken, kan een insect of ziekte veel minder snel uitgroeien tot een plaag, leerden de kinderen bij IVN Grave. Daarom ging de jeugdgroep op 20 november graag aan de slag in Escharen. Op de open plekken werden in totaal ruim 100 kleine boompjes en struiken geplant. Inheemse soorten die hier van oorsprong thuishoren, zoals berk, beuk, haagbeuk, linde, hazelaar en kardinaalsmuts. Aangeleverd door Bosvisie, die ook het voorwerk deed. Nu kan het perceel uitgroeien tot een mooi en gezond inheems bos, waar mensen en dieren veel plezier van kunnen hebben.

Jeugdgroep

Natuurvereniging IVN Grave heeft een jeugdgroep voor kinderen en jongeren vanaf 8 jaar. De groep komt op 8 zaterdagochtenden per (school)jaar bij elkaar om meer te leren over natuur, dieren en milieu, vooral door hier actief mee bezig te zijn en zelf te ontdekken, ervaren en beleven. 

Onderwerpen die dit seizoen aan bod komen zijn onder meer bomen en biodiversiteit. Bomen nemen CO2 op, geven er zuurstof voor terug en bieden voedsel, leefruimte, bescherming en nestgelegenheid aan insecten, vogels, kleine zoogdieren en korstmossen. Volgend jaar staat weer een gevarieerd aanbod op het programma, waaronder natuurfotografie, waterdiertjes, zwerfafval, vissen en bevers.

Voor meer informatie over Jeugd IVN Grave:  Monique van den Hark, 06-466 236 29 en kijk ook eens op onze jeugdpagina.
Sven Cornelissen van Bosvisie kunt u bereiken via 06-121 735 56.

De foto is gemaakt door Matt Gerrits.

Deel deze pagina