NatuurGidsenOpleiding NGO Fase 2

Enschede 18 januari 2023

IVN Enschede en Haaksbergen zijn samen bezig om een vervolgopleiding te ontwikkelen die gevolgd kan worden na de LandschapsGidsenOpleiding.
De LandschapsGidsenOpleiding is een afgeslankte en ingedikte Natuurgidsen opleiding. Wij gaan nu de ontbrekende onderdelen uit de LandschapsGidsenOpleiding in de NatuurGidsenOpleiding aanbieden. Samen vormen deze twee opleidingen dan de erkende NatuurGidsenOpleiding van IVN Nederland.

Waarom?
We willen met deze opleiding onze afgestudeerde landschapsgidsen heel graag de mogelijkheid bieden om een verdiepende opleiding te kunnen volgen. Maar ook kunnen we op deze manier zorgen dat er meer gidsen een voortrekkersrol kunnen vervullen bij onze IVN afdelingen.
De vervolgopleiding is bedoeld voor mensen die van de natuur houden en hun kennis en natuurbeleving graag over willen dragen aan anderen zich in willen zetten voor hun IVN afdeling en de natuur weer terug willen brengen in de harten van de mensen.

Wat leer je?
Welke planten kan je verwachten in een nat grasland? Wat is het gedrag van vogels of vlinders het jaar rond en waarom gedragen ze zich zo. Je leert hoe je samenhang in de natuur en het landschap kunt zien, onderzoeken en herkennen.
Met deze vervolgopleiding ontwikkel je een verdiepende kennis over veldbiologie en landschapsecologie. Je leert hoe je activiteiten in de natuur organiseert en begeleidt, je doet opdrachten waarin je het geleerde in de praktijk brengt.

Hoeveel tijd kost het?
We hopen in oktober 2023 te starten. In ongeveer 17 tot 19 bijeenkomsten krijg je meer verdiepende kennis van de natuur en meer vaardigheden ten behoeve van het gidswerk.
Daarnaast doe je praktijkopdrachten zoals:

  • Een langere stage.
  • Ontwikkelen van een educatieve eindopdracht die je ook uitvoert.
  • Adopteren van een terreintje dat je gedurende bijna een jaar zo’n tien tot dertig keer bezoekt in verschillende seizoenen. Om zo te observeren, te beleven en te onderzoeken wat er groeit, bloeit, vliegt en verandert in jouw gebied. Hier maak je ook een verslag van.

Door al deze lessen samen leer je hoe je een activiteit kunt ontwikkelen, uitvoeren en evalueren. En je leert welke werkvormen je kunt toepassen.

Zij-instromers

De instroom is naast het erkende diploma LandschapsGids ook mogelijk voor mensen met aantoonbaar gelijkwaardige kennis en ervaring. Dus heb je ervaring met het gidswerk, beschik je over basiskennis van de natuur, ben je bijv. biologiedocent of gids je voor een natuurorganisatie, dan kun je je ook aanmelden.

De ontwikkeling
We zijn met de ontwikkeling van deze opleiding in de afrondende fase. Heb je interesse voor deze opleiding vul dan dit formulier in. Zo kunnen we je van de verdere ontwikkelingen op de hoogte houden en krijg je een uitnodiging voor de informatieavond die we t.z.t. zullen organiseren.

Ondertussen is de informatieavond gepland en wel op 6 juli a.s. Voor verdere informatie hierover zie het Activiteitsbericht voor die 6e juli:
Informatiebijeenkomst NGO Fase 2

 

Deel deze pagina