IVN in kwekerij/boomgaard Paleis Soestdijk

De kwekerij/boomgaard is nu in winterrust (al werken de vrijwilligers gewoon door). Vanaf april 2022 zijn er weer open dagen voor het publiek. 

Eind 2020 is IVN-Eemland een unieke samenwerking aangegaan met de MeyerBergman Erfgoed Groep (MBEG), eigenaar van de kwekerij en boomgaard van Paleis Soestdijk. In goed overleg zorgen we met een groep IVN-vrijwilligers voor het herstel en onderhoud van deze historische plek. De kwekerij/boomgaard beslaat ongeveer een hectare grond met fruit- en notenbomen, een bloementuin en een heestertuin. Er staan bijenkasten en er is een oude kas met druiven. Tijdens de open dagen zijn er vaak schapen. Deze prachtige plek biedt veel mogelijkheden voor natuureducatie en inspiratie voor duurzame keuzes onder al onze bezoekers. Of ze nu komen voor dat oranjegevoel, voor een zakje appels, voor een bessenstruik, voor de vogelgeluiden, voor de gezelligheid of voor de laatste inzichten in voedselbossen en biodiversiteit.

WIE

coordinatoren in de boomgaardNamens IVN-Eemland beheren wij, vrijwilligers van de werkgroep duurzaamheid, de voormalige kwekerij/boomgaard van Paleis Soestdijk. Natuurlijk gif- en kunstmestvrij, met oog voor biodiversiteit en gericht op natuurbeleving en -educatie. 

Foto: IVN Coördinatoren Kwekerij/Boomgaard Paleis Soestdijk.
Vlnr: Göran Christiansson, Els van Weering, Wim Kok, Gerda Spruit.

Wil je meewerken? Wij kunnen altijd handen gebruiken bij het snoeien, enten, bewateren, wieden, spitten, zaaien, poten, oogsten en bij open dagen. Meld je aan bij Wim Kok als je ons team wilt komen versterken.

Soestdijk paleis boomgaard bloesem 2020

WAT

In goed overleg met de eigenaren van Paleis Soestdijk willen wij deze prachtige plek verder opknappen en inrichten voor het verbouwen van lokaal duurzaam voedsel, natuurbeleving en educatie. Met respect voor de historie laten we zien dat je voedsel kunt produceren en tegelijkertijd de biodiversiteit kunt vergroten. Met deze boodschap willen we zoveel mogelijk mensen bereiken. Dit doen we jaarlijks met open dagen,  bloemenplukdagen, rondleidingen, workshops (bijv. fruitbomen snoeien, bomen planten, bessen stekken) en cursussen (bijvoorbeeld biologisch moestuinieren).

hommelnest

WAAR

De kwekerij/boomgaard ligt (een beetje verstopt achter oude beukenhagen) tegenover het Paleis aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg in Baarn, naast de Praamgracht.

Kom op de fiets! Er is maar zeer beperkt parkeergelegenheid. De kwekerij/boomgaard is ook te bereiken met bus 70.

Activiteiten 

Gedurende het jaar worden diverse publieksactiviteiten georganiseerd zoals open dagen, workshops (enten, snoeien, stekken), bloemen plukdagen en oogstdagen. Voor kinderen (en volwassenen!) is er een natuurspeurtocht. In de boomgaard is geen catering. Er is een bescheiden toilet en een waterpunt.

Libelle op braam

Open dagen 2022
 

Data volgen.

We hebben een route met leuke  weetjes over deze plek en er zijn diverse IVN experts aanwezig om wat te vertellen over planten, dieren en duurzaamheid. 

 

Biodiversiteit

Deze historische plek is niet alleen een klein paradijs voor mensen, ook dieren vinden er een goed onderkomen. Naast de meer gangbare diersoorten zoals konijnen, vossen en roodborstjes hebben we bijvoorbeeld de hazelworm, de das en diverse roofvogels kunnen waarnemen. Ook insecten voelen zich hier thuis. Met takkenrillen, dode bomen die we laten staan en rommelhoekjes bieden we schuilplaatsen aan egels, eekhoorns, muizen, vogels, bijen, hommels, vlinders, de ringslang en nog veel meer soorten.

ringslangVoor meer informatie over de soorten die we hier aantreffen, kijk op waarneming.nl: Boomgaard Paleis Soestdijk Utrecht . Diverse IVN-ers hebben hun waarnemingen en foto’s al op waarneming.nl geplaatst. Er kan natuurlijk altijd meer bij; kom tijdens een open dag ook een keer fotograferen!

Achtergrond

Voor de overname door de MeyerBergman Erfgoed Groep (MBEG) is de kwekerij/boomgaard van Paleis Soestdijk vijftien  jaar lang niet onderhouden. Bramen overwoekerden de heesters en de fruitbomen waren veel te lang niet gesnoeid. In de kas overleefde alleen de oude druif.

In 2019 heeft de stichting Trees for Peace een gebruikersovereenkomst met MBEG gesloten. Deze overeenkomst is, eind 2020, overgenomen door IVN-Eemland met inzet van grotendeels dezelfde vrijwilligers. Het betreft een overeenkomst ‘om niet’ die aan het eind van ieder jaar met een jaar kan worden verlengd. We zijn blij dat we als IVN de gelegenheid krijgen om op deze prachtige plek onze boodschap over duurzaamheid uit te dragen.

Donateurs

  • Erfgoed Utrecht
  • KNHM-Foundation (Kern met Pit)
  • Kiem Utrecht
  • Privé-donaties

Professionele support om niet

Luuk Mondé, hovenier en IVN natuurgids.

vlinder op appel