IVN in kwekerij/boomgaard Paleis Soestdijk

Activiteiten 

Gedurende het jaar worden diverse publieksactiviteiten georganiseerd zoals open dagen, workshops (enten, snoeien, stekken), bloemen plukdagen en oogstdagen. Voor kinderen (en volwassenen!) is er een natuurspeurtocht en bieden we allerlei natuuractiviteiten aan zoals grondboringen, beestjesbingo, voorleeshoekjes etc. Verder hangen er door de hele boomgaard heen kaarten met interessante weetjes over de natuur. We hebben ook vaak een herder met schapen op bezoek. 

In de boomgaard is geen catering. Er is wel een bescheiden toilet en een waterpunt.
 

witte reus vlieg op ligusterbloem

Open dagen en bloemen pluktuin zomeropenstelling 2022. Entree gratis.


De meeste plukbloemen zijn nu uitgebloeid dus de pluktuin is gesloten. 

Zondag 23 oktober, open dag: De laatste open dag van het seizoen. Kom walnoten rapen! We hebben ze ook gewoon in zakjes te koop. Ook appels, peren en stoofperen te koop! Of kom gewoon langs om van de herfstkleuren en -geuren te genieten!
De afgelopen jaren waren er in deze tijd ook prachtige paddenstoelen in de boomgaard.

U bent welkom van 11.00 tot 16.00 uur.

Tijdens de open dagen zijn er diverse IVN experts aanwezig om wat te vertellen over planten, dieren en duurzaamheid. 
 

bezoekers in moestuin

Foto: Eiko.nl

Waar

De kwekerij/boomgaard ligt (een beetje verstopt achter oude beukenhagen) tegenover het Paleis aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg in Baarn, naast de Praamgracht.

Kom op de fiets! Er is maar zeer beperkt parkeergelegenheid. De kwekerij/boomgaard is ook te bereiken met bus 70.

IVN-Eemland beheert de kwekerij/boomgaard

drie mensen in pluktuin

IVN Coördinatoren Kwekerij/Boomgaard Paleis Soestdijk.
Vlnr:  Wim Kok, Els van Weering, Gerda Spruit. Foto: Eiko.nl

Namens IVN-Eemland beheren wij met ongeveer twintig vrijwilligers de voormalige kwekerij/boomgaard van Paleis Soestdijk, in eigendom van de  MeyerBergman Erfgoed Groep (MBEG). Ons beheer is natuurlijk gif- en kunstmestvrij, met oog voor biodiversiteit en gericht op natuurbeleving en -educatie. vrijwilliger met kruiwagen bij wilde bloemen

Wil je meewerken? Wij kunnen altijd handen gebruiken bij het snoeien, enten, bewateren, wieden, spitten, zaaien, poten, oogsten en bij open dagen. Meld je aan bij Wim Kok als je ons team wilt komen versterken.

Soestdijk paleis boomgaard bloesem 2020In goed overleg met de eigenaren van Paleis Soestdijk willen wij deze prachtige plek verder opknappen en inrichten voor het verbouwen van lokaal duurzaam voedsel, natuurbeleving en educatie. Met respect voor de historie laten we zien dat je voedsel kunt produceren en tegelijkertijd de biodiversiteit kunt vergroten. Met deze boodschap willen we zoveel mogelijk mensen bereiken. 

hommelnest

 

Biodiversiteit

Deze historische plek is niet alleen een klein paradijs voor mensen, ook dieren vinden er een goed onderkomen. Naast de meer gangbare diersoorten zoals konijnen, vossen en roodborstjes hebben we bijvoorbeeld de hazelworm, de das en diverse roofvogels kunnen waarnemen. Ook insecten voelen zich hier thuis. Met takkenrillen, dode bomen die we laten staan en rommelhoekjes bieden we schuilplaatsen aan egels, eekhoorns, muizen, vogels, bijen, hommels, vlinders, de ringslang en nog veel meer soorten.

ringslangVoor meer informatie over de soorten die we hier aantreffen, kijk op waarneming.nl: Boomgaard Paleis Soestdijk Utrecht . Diverse IVN-ers hebben hun waarnemingen en foto’s al op waarneming.nl geplaatst. Er kan natuurlijk altijd meer bij; kom tijdens een open dag ook een keer fotograferen!

Achtergrond

Voor de overname door de MeyerBergman Erfgoed Groep (MBEG) is de kwekerij/boomgaard van Paleis Soestdijk vijftien  jaar lang niet onderhouden. Bramen overwoekerden de heesters en de fruitbomen waren veel te lang niet gesnoeid. In de kas overleefde alleen de oude druif.

In 2019 heeft de stichting Trees for Peace een gebruikersovereenkomst met MBEG gesloten. Deze overeenkomst is, eind 2020, overgenomen door IVN-Eemland met inzet van grotendeels dezelfde vrijwilligers. Het betreft een overeenkomst ‘om niet’ die aan het eind van ieder jaar met een jaar kan worden verlengd. We zijn blij dat we als IVN de gelegenheid krijgen om op deze prachtige plek onze boodschap over duurzaamheid uit te dragen.

Donateurs

  • Erfgoed Utrecht
  • KNHM-Foundation (Kern met Pit)
  • Kiem Utrecht
  • Privé-donaties

Professionele support om niet

Luuk Mondé, hovenier en IVN natuurgids.

vlinder op appel