NK Maasheggenvlechten

Poster Maasheggenvlechten2e Zondag van maart! Voor de 15e keer het NK Maasheggenvlechten, en met een grote groep vrijwilligers en vlechters heeft IVN De Maasvallei ook dit jaar een hoofdrol bij de organisatie. Deze keer alweer op weiden van de gemeente en van Marius, ten zuiden van de oude spoordijk Oeffelt-Gennep. 

Het kampioenschap houdt het oude ambacht heggenvlechten in ere. Sinds mensenheugenis vormen maasheggen de scheiding tussen de weilanden, en dat willen we zo houden. We proberen daarom zowel burgers als bestuurders enthousiast(er) te maken voor beheer en behoud van de Maasheggen. De toekenning van de UNESCO-status is daarbij een welkome steun in de rug.

Ook dit jaar weer veel randactiviteiten voor het publiek. Men kan o.a. stands (IVN!) in de tent bezoeken. Geschiedenis in het Maasheggengebied is het centrale thema van dit 15de kampioenschap. Voor de kinderen is er ook van alles. Zij kunnen een iets leuks maken bij het jeugd-IVN, kalfjes aaien, broodjes bakken, wilgen vlechten, enz. Het kinderprogramma is altijd zeer uitgebreid, en veel scholen in de regio worden er bij betrokken.

NK Maasheggenvlechten - evenementenposterHoofdzaak zijn natuurlijk de vlechters die vechten voor de Gouden Hiep. Ongeveer 40 teams, meer dan 120 deelnemers, met nog meer buitenlandse inbreng, nemen een stuk heg onder handen, en werken (al dan niet) in de traditionele Maasheggenstijl.

Kortom, meer dan voldoende redenen om familie, vrienden en kennissen ook uit te nodigen om op 8 maart tussen 11 en 16 uur naar het NK te komen! Er is (beperkte) parkeerruimte in de omgeving van het terrein (volg de borden). Kom liever op de fiets. Parkeren en toegang zijn gratis. Meer info op: www.maasheggen.nl of via Ruth Bakkenes, tel. 0485-520076.

Hoe het vorig jaar ging

De weersomstandigheden speelden een belangrijke rol op zondag 10 maart bij het veertiende Nederlands Kampioenschap Maasheggenvlechten in Oeffelt. Toch konden de harde wind en de felle regenbuien de vlechtteams niet thuis houden. Alle veertig aangemelde teams en honderdvijftig vlechters waren aanwezig op zondagochtend 10 maart en gingen om 10.00 uur aan de slag met hun stukje meidoornhaag.

Het publiek bleef helaas thuis. Normaal gesproken wordt het kampioenschap bezocht door zo’n vijfduizend bezoekers. Dit keer zullen er niet meer dan duizend zijn geweest.

Ondanks het mindere weer kan de organisatie terug kijken op een geslaagd kampioenschap. De jury constateert dat de kwaliteit van het vlechten ieder jaar beter wordt. IVN de Maasvallei was ook dit jaar weer prominent aanwezig in de tent. Veel IVN vrijwilligers hebben zich weer belangeloos ingezet tijdens dit kampioenschap.

Team de Loerangel 3 Boxmeer, bestaande uit Bert Guntlisbergen, Walter Klaassen, Bert van Gils en Guido van Oorschot van IVN de Maasvallei, kan dit jaar de felbegeerde Gouden Hiep voor een jaar in hun prijzenkast zetten. Zij werden, als eerste IVN Maasvallei team, Nederlands Kampioen Maasheggenvlechten.