NK Maasheggenvlechten

Poster Maasheggenvlechten

In 2021 moest het NK Maasheggenvlechten helaas worden afgelast. In 2022 heeft het inmiddels - zonder publiek - weer plaatsgevonden. We gaan er vanuit dat alles volgend jaar weer 'normaal' zal verlopen. Hieronder nog een impressie van 2020:

Met 45 Maasheggenteams en 10 buitenlandse teams was er sprake van een record aantal deelnemers bij het 15de kampioenschap op zondag 08 maart 2020. Meer dan 200 vlechters waren aan het snoeien, kappen en zagen. De dag begon wat weer betreft prima. Al voor 11 uur liepen de eerste toeschouwers in het Maasheggengebied. De vlechters waren toen al ruim een uur aan het werk. Helaas begon het na 12 uur wat te regenen, maar dat kon de vlechters niet deren. Zij bleven gestaag aan hun heg werken. Ook het publiek bleef ook nog komen. Op het kinderplein waren veel kinderen actief bezig met vlechten, broodjes bakken, tekenen, knippen en plakken. Kinderen van basisscholen de Peppels en de Canadas lieten hun zelfgemaakte weefwerkjes en nestkastjes zien aan het publiek. Verder waren er op het terrein weer de paarden, koeien en schapen met bordercollies aan het werk. Zo’n 2500 toeschouwers bezochten het evenement.

De Laan van Europa

Naast het record aantal deelnemers was het voor het eerst dat er veel verschillende Europese vlechtstijlen te zien waren op het kampioensterrein. Vlechters uit Duitsland, Ierland, Wales, Engeland, België en Frankrijk lieten hun streekgebonden stijlen zien. Met de verschillende stijlen langs de 100 meter lange heg ontstond “de Laan van Europa”.

De buitenlandse deelnemers waren al in Nederland, waar ze op zaterdag 7 maart The Boxmeer Declaration hebben ondertekend. Zij gaan zich actief inzetten om meer mensen, met name jongeren, bij de heggenlandschappen en heggenvlechten te betrekken. De Declaratie is geprint op papier gemaakt van Maasheggenmeidoorntakjes uit het Maasheggengebied. Dit geschepte papier is gemaakt door Leo Hoegen van de Papierderij. Leo was aanwezig in de grote tent tijdens de wedstrijddag.

NK Maasheggenvlechten - evenementenposter

Zonder hulp van de vele vrijwilligers is het niet mogelijk om een evenement van deze grote te kunnen organiseren. Zonder iemand te kort te doen is er speciale dank voor Koos Pijnappels, Martien Simons en Jan Lamers van IVN De Maasvallei voor hun inzet bij de voorbereidingen en het nawerk tijdens het kampioenschap. Verder hebben de vrijwilligersgroepen Oeffelt en Loerangelclub diverse hand- en spandiensten verricht. Jeugd IVN De Maasvallei (Ine Pijnappels en Marti Bakkenes) zorgde weer voor een mooi kinderprogramma. Andere leden van IVN De Maasvallei waren actief in de stand van het IVN o.l.v. Marjo Simons.

De winnende teams op het kampioenschap van 2020 zijn:

Team De Dörzagers (Geert Verheijen - Koen Vroonhof - Huub Geurts - Rinus Thijssen - Julian Joosten) uit Vierlingsbeek kreeg de beste beoordeling van de deskundige jury. Dit team kan de gouden hiep een heel jaar lang in hun prijzenkast zetten.

Alles over Groenbeheer (Arnold Jansen - Herman Wevers - Jan Caris - Mirthe de Haas - Clemi van Deurzen) uit Veldhoven kregen de zilveren sikkel voor de mooist uitgeschoten gevlochten Maasheg van vorig jaar. Deze prijs wordt beschikbaar gesteld door de familie Grutters.

De Hagenridders (René Rijks - Mark Holtslag) uit Brummen kregen van John French de prijs “Best Cutting Technique”.

Het standaardwerk over perceelafscheidingen in Europa aangeboden door de in december overleden auteur van dit levenswerk, Georg Müller, ging dit jaar naar Ger Frenken en Marius Grutters. Zij zijn al jaren deel uit van de jury, met als moeilijke taak om ieder jaar weer de winnaar aan te wijzen.

Ondanks het mindere weer kan de organisatie terug kijken op een zeer geslaagde internationale 15de editie.

Theo van Lankveld