NK Maasheggenvlechten

Poster MaasheggenvlechtenZondag 12 maart 2017 werd alweer het 12e Nationaal Kampioenschap Maasheggenvlechten gehouden bij Oeffelt! (Volgend jaar dus op 11 maart!)

De Stichting Landschapsbeheer Boxmeer organiseert dit jaarlijkse evenement in samenwerking met o.a. Staatsbosbeheer en IVN de Maasvallei.

Hoofdzaak zijn natuurlijk de vlechters die vechten voor de Gouden Hiep. Ongeveer 40 teams, meer dan 100 deelnemers, nemen een stuk heg onder handen en werken volgens de Maasheggenstijl. Ook zijn er altijd vlechters uit andere streken en landen die hun eigen stijl demonstreren, daarbij ook buitenlandse Kampioenen.

Het kampioenschap is opgezet om het oude regionale ambacht heggenvlechten in ere te houden. Sinds mensenheugenis vormen de maasheggen de scheiding tussen kleine percelen weiland. De Maas, de weiden en de heggen bieden samen een uniek landschap met een ongekend rijke flora en fauna. Terecht wordt in de gemeente Boxmeer gesproken over het Oudste Cultuurlandschap van Nederland.

Om te laten zien hoe dit landschap verankerd is in de regionale historie, wordt het NK steeds omlijst door tal van activiteiten voor het publiek, bijvoorbeeld roodbonte koeien, trekpaarden en een hoefsmid en lokale activiteiten. Ook voor de kinderen is er altijd veel te doen in dit uitgebreide programma. Zij kunnen bijvoorbeeld iets moois maken bij het Jeugd-IVN, kalfjes aaien en broodjes bakken.

Informatiestands van diverse organisaties en horecafaciliteiten in een grote tent completeren het geheel. En je kunt ook heerlijk wandelen en fietsen in het prachtige Maasheggengebied. Kortom, vele redenen om op de tweede zondag in maart naar de Maasheggen te komen.

Er is (beperkte) parkeerruimte in de omgeving van het terrein (volg de borden). Kom liever op de fiets. Parkeren en toegang zijn gratis. Meer info op: www.maasheggen.nl of via Ruth Bakkenes, tel. 0485-520076.