Natuurroutes

De Pontipad routeDe Pontipad

Het De Pontipad is een gezinsroute van ongeveer 3 km die loopt door de Maasheggen en de Bergjes ten oosten van Vortum-Mullem. Ze is gemarkeerd met witte paaltjes.
Voor € 1,- haal je de folder ‘Vortumse Bergjes’ bij het Touristisch Ontmoetingspunt in de Bibliotheek Boxmeer. Deze routebeschrijving bevat allerlei opdrachten, vooral leuk voor kleine kinderen. Langs de route staan informatieborden met tekeningen en wetenswaardigheden over planten, dieren en het terrein.

Je bereikt het startpunt door in Vortum-Mullem de Veerweg in te gaan en bij de kruising met de Maastraat linksaf te slaan. Na 150m kun je parkeren bij het bord ‘Natuurpad’.

Het pad is in eerste aanleg rond 1986 onstaan op initiatief van Arnold en Mia de Ponti. Ze vonden dat er iets gedaan moest worden met de Maasheggen en wel speciaal voor de kinderen. Met toestemming van Staatsbosbeheer realiseerden ze een pad door de Vortumse Bergjes in de buurt van de boerderij daar.

De Pontipad bordDe definitieve vormgeving van het pad kwam in 1992 via een prijs in de leefbaarheidswedstrijd van de Nederlandse Heidemaatschappij: het geldbedrag, verbonden aan het predikaat ‘Kern waar pit in zit’ en gewonnen met het IVN project ‘Behoud Maasheggengebied’, maakte het mogelijk. Een werkgroep van de IVN onderhoudt het pad. Coördinator is Jan van Dijk, tel. 0485-382255.

Voor mensen met een GPS: de wandeling is beschreven als een korte multi op
http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=733356e8-477d-49f9-8527-d8d46b0279d8

Andere wandelingen en ommetjes

Een andere GPS-wandeling begint op Portaal De Vilt (aan de provinciale weg tussen Oeffelt en Beugen). De route heeft de code GC3GK9X, heet de Viltsche Graaf en is 10,5 km lang.

Ommetjes in de gemeente Boxmeer (http://toerisme.boxmeer.nl/index.php/nl/er-op-uit-nl/actiefsportief-nl/wandelen-nl) en
Sint Anthonis (http://www.landvancuijk.nl/etalage/wandelen/99/staatsbossen-sint-anthonis/) zijn natuurlijk ook het hele jaar door te genieten.

Van de LAW's kruisen het Maas- en Peelliniepad en het bekende Pieterpad ons gebied (http://wandelnet.nl/wandelroute-vinden-bekijken-maken/overzicht).