Vogels

Uitslag Nationale Tuinvogeltelling

Baarlo-Maasbree 1 februari 2023

Ook bij de 20e editie van de Nationale Tuinvogeltelling zijn dit jaar massaal tuinvogels geteld. Bijna 140.000 mensen zagen tijdens het telweekend meer dan 2 miljoen vogels. De huismus staat traditiegetrouw op één, gevolgd door de koolmees en de pimpelmees.

Vogelbescherming lette dit jaar extra op de groenling, omdat deze al jaren fors afneemt in het stedelijk gebied. Dat beeld wordt in deze Tuinvogeltelling helaas bevestigd. Reden voor de afname lijkt te liggen in het ontbreken van struiken, waar ze graag in broeden. Maar ook de ziekte ‘het geel’, die vaak via de voedertafels wordt verspreid, lijkt een rol te spelen in de afname. Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek gaan de oorzaken verder onderzoeken. In de tussentijd adviseert Vogelbescherming om de tuinen te vergroenen: vervang bijvoorbeeld de schuttingen door hagen. En als je voert, maak de voederplek één keer in de week goed schoon met heet water.

Vogelbescherming Nederland is onder de indruk van het aantal deelnemers bij de Nationale Tuinvogeltelling. De enorme aantallen van de edities tijdens de lockdown zijn dit jaar niet gehaald, maar het aantal tellers is aanzienlijk hoger dan de jaren voor corona. Het is een teken dat vogels kijken steeds populairder wordt en dat mensen steeds meer begaan zijn met de vogels in hun tuin.

De resultaten van de Nationale Tuinvogeltelling 2023:

Bron: www.vogelbescherming.nl

Ontdek meer over

Deel deze pagina