Op pad met Gerard. Overig

Op pad met Gerard.

Alphen aan den Rijn 24 februari 2022

Op zaterdagochtend met een waterig zonnetje (maar niet zo veel wind als de dag ervoor) zijn we met  elkaar bij het gebouw de vlinder voor onze eerste excursie van een “echte” gids. Ik mag met Gerard Been mee. Na een inleidend verhaal van Gerda steekt Gerard gelijk zijn hand omhoog “kom maar met mij mee”. Dat gaat snel, wat is hij kordaat ….   De uitleg is dat hij niet wil treuzelen, zodat we meer tijd hebben voor de excursie. Hij stelt zich voor en vertelt wat hij zoal bij het IVN doet. NatureXplorers, paddenstoelen expert, maar ook Duurzaamheids docent. Dan geef je een cursus Duurzaamheid (6 lessen) en wordt er aan het eind een actieplan gemaakt.

Bij het veldje aangekomen, net na het veerooster, blijft hij staan. Want dan kijken wij niet in de zon. Hier krijgen we het principe van het Tiny Forest (mini stadsbos) uitgelegd. Het idee komt van een meneer uit India, die een bos in zijn achtertuin wilde. Eerst wordt de grond verrijkt met bokashi en paardenmest, daarna worden inheemse bomen en struiken aangeplant. Heel dicht op elkaar – 4 per m² in plaats van 1 per m². Daardoor is er veel concurrentie en komt er een groeispurt. Normaal duurt het wel 15 tot 20 jaar voor een boom volwassen is en vrucht draagt nu is dat al na 4 – 5 jaar. Dit Tiny Forest is een wat grotere uitvoering en dit komt omdat er vroeger een speeltuin was. De speeltoestellen zijn weg, maar het hek is blijven staan. Vandaar dat het dit formaat heeft.

Vervolgens gaan we door het sluisje in het hek naar binnen naar de openplek in het midden met allemaal banken en boomkrukjes. Hier ligt een heleboel zand. Hier gaat het verhaal verder. Er wordt verteld dat het Tiny Forest geadopteerd is door 2 scholen en de BSO. De kinderen krijgen hier les en dat hoeft niet per sé biologieles te zijn, maar kan ook een rekenles zijn o.i.d.

Ook wordt er ingegaan op het feit dat er in het speelbos achter ons geen zoom is. Dit is een lagere struiken rand. En in het Tiny Forest is die wel aangeplant. De hoge bomen in het midden en de struiken er omheen. Dit zorgt voor meer biodiversiteit. Het valt mij op dat Gerard heel natuurlijk vertelt, alsof hij de hele dag niets anders doet en ik voel mij ook prima op mijn gemak.

ivn

ivnivn

Dan krijgen wij een opdracht: Loop zelf maar rond en kijk wat je opvalt. Het eerste wat we tegenkomen is een groepje paddenstoelen. Gerard tovert zomaar een spiegel met lange stok tevoorschijn, zodat we stiekem onder haar hoed kunnen kijken. We zien allemaal streepjes, dat zijn plaatjes. Volgens Gerard zijn er paddenstoelen met plaatjes, buisjes en stuifzwammen. De paddenstoel moeten we zien als een vrucht en is er niet het hele jaar door. De echte paddenstoel zit onder de grond in de vorm van draden. Maar alleen als een positieve en negatieve elkaar tegenkomen groeit er een paddenstoel uit.

We komen een struik met doorns tegen en kleine frisgroene blaadjes, nog helemaal in elkaar gevouwen. Sleedoorn of Meidoorn? Het blijkt de Meidoorn, want de Sleedoorn bloeit op het kale hout en met blaadjes al aanwezig kan dit niet.

Een stukje verderop staat een struik met vreemde takken. Het doet mij denken aan iemand die te lang in bad heeft gezeten. Er zitten een soort lange rimpels in de bast. Dit blijkt een Kardinaalsmuts te zijn. Zonder zijn bessen ziet het er heel anders uit.

Dan gaat er een telefoon af. Hij is van Gerard. Dit is het signaal dat we van lieverlee terug moeten richting de vlinder. Wat is dat al snel. En wat viel er eigenlijk veel te ontdekken in dat piepkleine bos. Door al de informatie en het zelf ontdekken heb ik het gevoel dat ik een hele ochtend op excursie ben geweest in plaats van maar even. Wat knap als je dat kan. Dat zou ik ook wel willen leren.

Gerard bedankt voor de leuke excursie.

Annemiek van Eeuwen.

 

 

 

 

 

   

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina