Wandeling door het Plan IJsvogel

Wandeling door het Plan IJsvogel

Alphen aan den Rijn 25 augustus 2022

zondag  21 augustus 2022

Net als vele Alphenaren ben ik tijdens de lockdowns van de afgelopen periode vaker gaan wandelen en geniet ik meer van de natuur.
Het Zaans Rietveld en het kersverse natuurgebiedje ernaast hebben daarbij vrijwel wekelijks op het programma gestaan. Zonder noemenswaardige ervaring met of kennis van de flora en fauna heb ik langzaam geleerd meer en meer te herkennen. Van de makkelijke ooievaar naar het herkennen van de tjiftjaf of het horen zingen van de rietzanger.
zwaluwwaand

Nog onbekend met het werk van IVN werd ik getipt door een vriendin over de wandeling in dit mooie gebied met begeleiding van de IVN natuurgidsen Kees en Dick en mijn nieuwsgierigheid was gewekt om wat meer te leren over dit gebied. Samen met een groep van een kleine 20 andere geïnteresseerden ontmoetten we elkaar bij de camping Polderflora. Met recht een groep van 8 tot 80 jaar, met een mix van nieuwsgierige maar minder ervaren wandelaars zoals ik, tot enthousiaste amateur natuurfotografen en ervaren vogelaars en florakenners.

Dick en Kees, aangevuld met gidsen-in-opleiding Annemieke en Wiepke hebben ons geïnspireerd met mooie verhalen over alles wat we tegenkwamen. Elk plantje heeft een verhaal en ondanks de tientallen eerdere wandelingen op die plek heb ik enorm veel nieuws gezien en gehoord. We hoorden waarom weegbree altijd langs het pad staat, leerden we waar de uitvinder van klittenband zijn natuurlijke voorbeeld vandaan heeft gehaald, of kregen we tips hoe we libellen en juffertjes uit elkaar kunnen houden. We werden nog verwend met zicht op een kleine dertig foeragerende wulpen, en een biddende torenvalk.

plan ijsvogel

De passie van de gidsen was besmettelijk en op alle vragen van de deelnemers was antwoord. Door al deze mooie verhalen gaat dit gebied nog meer leven, en leer je zoveel meer te zien dan tijdens een normale wandeling. De twee uur vlogen dus voorbij en meer dan twee kilometer hebben we niet gehaald door alle verhalen en vragen tijdens de wandeling. Na afloop bood de gastvrije campingeigenaar ons allen nog een kop koffie of thee aan waarmee dezer zondagmiddagactiviteit een mooi einde kreeg.

Dank voor het delen van al jullie kennis, jullie passie en jullie vermogen om zo’n gemengde groep een geslaagde middag te bezorgen, graag tot ziens!

Job Nijs

Deel deze pagina