Excursies

Groep 1 - 8

De boer op Noord - Klooster Lidlum

Leerlingen gaan op ontdekkingsreis in en om de boerderij in Klooster Lidlum. Koeien melken, kalfjes voeren, eieren rapen, spelen in het stro, op een echte trekker zitten... er valt van alles te beleven op de Kloosterhoeve! Een modern melkveebedrijf met 180 koeien en 100 stuks jongvee, 20 geiten, de hond Hugo, scharrelende kippen en een paar konijnen. Gras en mais wordt verbouwd en we doen aan weidebeheer. Er is een schoolbreed programma over de boerderij en een speciaal programma over weidevogels.

Wanneer: hele jaar door (weidevogels in het voorjaar)
Locatie: Mûntsewei 2, 8853 XN Klooster-Lidlum
Kosten: groep 1/2 €75,-, overige groepen gratis
Info en aanmelding: www.deboeropnoord.nl

De boer op Noord - Wijnaldum

Wil je weten wat er allemaal op een boerderij gebeurt? Kom dan met de hele klas naar biologisch melkveebedrijf Okkingastate in Wijnaldum. Een boerderij uit 1817 met koeien en kalfjes en ander jongvee, een kip, haan en twee katten. De koeien zijn zoveel mogelijk buiten, maar willen ze naar binnen, bijvoorbeeld om gemolken te worden, dan lopen ze naar de melkrobot. Er is een schoolbreed programma over de biologische boerderij.

Wanneer: hele jaar door
Locatie: Foarryp 5, 8857RE  Wijnaldum
Kosten: groep 1/2 €75,-, overige groepen: gratis
Info en aanmelding: www.deboeropnoord.nl

Molen de Korenaar

De prachtige koren molen staat in Sexbierum en heeft ook een schitterende tuin, waar van alles te leren valt over de natuur. De 15de eeuwse molen kan tot op de bovenste zolder bezichtigd worden. Molenaar Sibe Palma is een fantastische verteller. 

Wanneer: april - mei 2020
Locatie: Molen de Korenaar | Sexbierum
Kosten: € 2,50,- per leerling
Duur: 60 minuten
Info en aanmelding: Molen de Korenaar 
Lesmateriaal: Molens

Groep 3 - 8

Eise Eisinga Planetarium

Wil je alles weten over zonnestelsel, zonnewijzer, aarde, maan, sterren en sterrenbeelden? Kom dan naar het Eise Esinga Planetarium. In het museum krijgt de klas uitleg in de planetariumkamer. Vervolgens gaan leerlingen zelf aan de slag en doen onderzoek naar raderwerken, telescopen, zon, aarde en maan.

Wanneer: gehele jaar | dinsdag - zaterdag 10.00 - 17.00 uur
Locatie: Planetarium | Eise Eisingastraat 3, Franeker 
Kosten: € 4,50 per leerling [begeleider € 5,25]
Info en aanmelding: Eise eisinga Planetarium

Lesmateriaal:

Groep 5 - 8

Yeb Hettinga museum en het Zodenhuis

Naast het Yeb Hettinga Museum in Firdgum staat het Zodenhuis. Het Zodenhuis is een reconstructie van huizen zoals die tussen de 4e en de 8e eeuw in Friesland stonden. In die tijd was er nog geen zeedijk en was Noordwest-Friesland een kweldergebied. Bewoners bouwden deze boerderijen op de hoger gelegen terpen.

Wanneer: periode in overleg
Locatie: Yeb Hettinga museum | Firdgum
Kosten: € 4,00 per leerling
Info en aanmelding: Yeb Hettinga museum

Lesmateriaal: in het Fries museum is voor groep 6 t/m 8 Leskist Terpen in Friesland te leen. 

Groep 7 - 8

De Waterprofessor

Bij deze driedelige lessenserie wordt het klaslokaal omgebouwd tot een waterlaboratorium. Door middel van een interactief programma leren de kinderen onder andere welke eigenschappen water heeft, hoe afvalwater gezuiverd wordt en waar ons drinkwater vandaan komt. De partners van Wetsus nemen een dagdeel van de lessenserie voor hun rekening en bieden interessante excursies aan. Wetsus biedt dit volledige programma met proefjeslessen op ruim 100 basisscholen in Noord Nederland aan en hoopt zo leerlingen te enthousiasmeren voor techniek en water.

Wanneer: gehele jaar 
Locatie: klaslokaal en excursie naar keuze
Info en aanmelding: Wetsus