Klimaat en duurzaamheid

Leerlingen geven communicatie-advies aan gemeente

Friesland 23 april 2024

Leerlingen Dockinga College adviseren Gemeente Noardeast Fryslân over communicatie energietransitie

De gemeente Noardeast-Fryslân vindt het belangrijk om te werken aan een leefbare en duurzame wereld. Op termijn wil de gemeente CO₂-neutraal worden en daarom is de energietransitie belangrijk voor ze. Om haar inwoners hier goed over te informeren, hebben ze de hulp ingeschakeld van leerlingen van het Dockinga College uit Dokkum. Vandaag presenteerden zij hun communicatie-adviezen aan de gemeente.

Opdracht aan leerlingen

De opdracht van gemeente Noardeast-Fryslân voor de leerlingen van het Dockinga College ging dus over de informatievoorziening rond de energietransitie. Want de transitie is belangrijk en hiervoor hebben we alle inwoners nodig. Maar dan is het wel belangrijk dat deze inwoners ook weten wat ze kunnen doen. Daarom formuleerde de gemeente deze opdracht:

“Gemeente Noardeast-Fryslân wil dat correcte informatie over de energietransitie voor alle inwoners beschikbaar is. De gemeente kan niet zelf als een energie-adviesbureau fungeren en er is ook geen groot budget beschikbaar; het gaat vooral over beter/slimmer/anders communiceren. Daarom heeft de gemeente jullie hulp nodig. We willen jullie vragen je te verdiepen in de energietransitie en in de informatie(stromen). Daarnaast willen we dat jullie onderzoeken wat inwoners al weten en aan welke informatie ze behoefte hebben. Ook doe je onderzoek naar (effectieve) communicatietechnieken.”

Gisteren presenteerden de leerlingen hun adviezen en daar zaten zeker oplossingen tussen waar de gemeente iets mee kan. Zo heeft een groepje teksten van de gemeentewebsite herschreven, zodat ze begrijpelijk zijn voor een brede groep inwoners. De gemeente pakt dit op en gaat de jongeren actief betrekken bij het aanpassen van de website.

Jongeren Advies Bureau

Wij geloven dat jongeren creatieve antwoorden hebben op maatschappelijke uitdagingen: een stem die gehoord moet worden! Het IVN Jongeren Adviesbureau (JAB) betrekt jongeren in het voortgezet onderwijs bij maatschappelijke vraagstukken op het gebied van natuur en duurzaamheid. Dit zijn echte, actuele vragen van bedrijven of overheden. In de rol van adviseur praten jongeren mee over hun eigen leefomgeving. Ze doen onderzoek, gaan in dialoog met (lokale) experts, verkennen de situatie en presenteren hun ideeën.

Projecten Voortgezet Onderwijs

Ontdek meer over

Deel deze pagina