
Eerste Tiny Forest in Alphen a/d Rijn een feit
Elke maand interviewen we een IVN-er of vrijwilligers uit het veld. Dit maal Wim Dieho van IVN Alphen aan den Rijn
Op 14 december is het eerste Tiny Forest van Alphen aan den Rijn geplant samen met leerlingen van het Vianova en de Meridiaan. IVN Alphen heeft een grote rol gespeeld bij de ontwikkeling van dit minibosje. Hoe dat ging, vertelt vrijwilliger Wim Dieho.
Wim, wat is een Tiny Forest volgens jou?
Voor mij is een Tiny Forest gewoon een mooi, klein plekje natuur midden in de stad. Een plek waar kinderen buiten kunnen spelen en volwassenen kunnen klussen en genieten. Een groene plek in de stad… je hoeft het ook niet ingewikkelder te maken dan het is. Kijk, als het nou niet in de stad zou liggen, dan is de meerwaarde van het Tiny Forest weg. Het is juist zo goed dat kinderen betrokken worden bij natuur dicht bij huis. Helemaal omdat sommige kinderen niet zo snel in de natuur buiten de stad komen.
Dus je zegt eigenlijk dat een Tiny Forest niet alleen leuk, maar ook belangrijk is
Ja. Niet alle kinderen komen zomaar in de natuur. Dus het feit dat schoolkinderen zo bij het Tiny Forest betrokken worden helpt. De kinderen planten het hele bos, adopteren een eigen boom, en gaan ook met de klas naar het buitenlokaal toe om hier les te krijgen. Ze zien hun bomen groeien. Voor sommige kinderen is dit een hele nieuwe ervaring. Vast niet voor allemaal, maar je stimuleert natuurbeleving wel op een hele concrete manier.
IVN Alphen is bij het eerste Tiny Forest betrokken. Wat is de rol van IVN Alphen precies?
Allereerst kijkt IVN Alphen er heel positief tegenaan dat er 5 Tiny Forest in onze gemeente worden aangelegd. De jeugdgroep van onze afdeling is aan het bekijken of ze aan de slag kunnen gaan met de twee betrokken scholen. We gaan gezamenlijk kijken hoe wij er eventueel aan kunnen bijdragen dat het Tiny Forest ook werkelijk door de scholen gebruikt gaat worden. Ook gaan een aantal van onze leden helpen bij het onderzoek dat wordt uitgevoerd in deze minibosjes. Zij worden hiervoor opgeleid door onderzoekers van de Wageningen Universiteit. En onze werkgroep van Vrijwillig Landschapsbeheer wordt door de gemeente ingehuurd om dit Tiny Forest te onderhouden.
Nu ben jij zelf ook betrokken geweest bij het initiëren van dit eerste Tiny Forest in Alphen. Heb jij tips voor mensen die ook een Tiny Forest willen initiëren?
Ja zeker. Dit advies heb ik al vaker gegeven aan mensen die interesse toonden. Tegen hen zei ik dat als je bij een Tiny Forest betrokken wilt zijn en je hebt een goede locatie op het oog, probeer dan ook meteen al even de school en de buurt te polsen. Zij zijn namelijk heel belangrijk om een Tiny Forest te laten slagen. Dus bel de school vast eventjes op of zij het leuk vinden om met een Tiny Forest aan de slag te gaan. En pols even in de buurt hoe de mensen er daar tegen aan kijken.
Dus draag niet alleen een locatie aan, maar kijk alvast wat verder. Dan heb je een hele sterke start als je je idee indient.
Er komen nog 4 Tiny Forests in en rond Alphen. Heb jij in de wandelgangen al wat ideeën gehoord?
Haha, nou ik heb iets gehoord over initiatiefnemers in Boskoop, en ook in Hazerswoude-Dorp. Wellicht hebben zij hun ideeën al ingediend.
Zelf ben ik aan het kijken of we vanuit IVN Alphen een stuk van 1.5 hectare grond via de Miyawaki-methode kunnen beplanten. Alle Tiny Forests worden ook via de methode van de Japanner Miyawaki aangelegd. Maar met 1.5 hectare groot kun je het natuurlijk geen Tiny Forest meer noemen.
Meer informatie over Tiny Forests vind je op www.tinyforest.nl
In Alphen aan den Rijn zijn we nog op zoek naar Tiny Forest initiatieven om ook de volgende vier Tiny Forests te kunnen realiseren. Wil jij dat zijn? Kijk dan voor de criteria en om je aan te melden op https://www.ivn.nl/tinyforest/initiatiefnemer-worden