Initiatiefnemer worden

Een groene oase bij jou om de hoek. Een plek waar bomen groeien, insecten zoemen en een egel schuilt. Waar je kan bijkletsen met de buren, je verjaardag viert of bramen plukt om muffins te bakken. Zie je het voor je?

Initiatiefnemers gezocht!

Vind je het leuk om als initiatiefnemer samen een Tiny Forest te realiseren in jouw buurt? Als Tiny Forest initiatiefnemer doe je ervaring op en helpt IVN je waar nodig.

Tussen 2017 en 2019 zijn er in de gemeente Almere maar liefst 9 Tiny Forests geplant: Een prestatie om met trots op terug te kijken! Met een drone maakten we daarom in oktober 2019 de balans op en we spraken met een aantal van de initiatiefnemers achter de Almeerse minibosjes over hun ervaringen en toekomstplannen. Bekijk de video

Accepteer cookies

De gemeenten waar je je momenteel voor kan aanmelden zijn: Alkmaar, Alphen a/d Rijn, Apeldoorn, Barendrecht, Borsele, Boxtel, Breda, Den Bosch, Den Helder, De Ronde Venen, Dongen, Dordrecht, Ede, Eijsden-Margraten, Goes, Gorinchem, Groningen, Halderberge, Helmond, Hendrik Ido Ambacht, Hoeksche Waard, Hoogeveen, Kaag en Braassem, Kampen, Leeuwarden, Maastricht, Meppel, Middelburg, Moerdijk, Nieuwkoop, Noord-Beveland, Oirschot, Oss, Ridderkerk, Roermond, Roosendaal, Schiedam, Smallingerland, Terneuzen, Tilburg, Tynaarlo, Uithoorn, Utrecht, Weert, Zaanstad, Zoetermeer en Zuidplas.

Aanmelden

Wat is een Tiny Forest?

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur. Buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek of organiseren hier de buurtbarbecue. Een minibos in je buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.

Wat vragen we van een initiatiefnemer?

Als initiatiefnemer van een Tiny Forest in jouw buurt speel je een belangrijke rol bij de realisatie. De gemeente en de Nationale Postcode Loterij betalen het bosje, dus dat is geregeld. Een projectleider van IVN ondersteunt je bovendien bij het proces, maar het initiatief blijft bij jou. Als initiatiefnemer zoek je een kernteam van tenminste 3 tot 6 buurtbewoners bij elkaar en doorloop je samen met een buurtschool en de gemeente de stappen die nodig zijn om het bosje te realiseren. Als initiatiefnemer overleg je ook samen met gemeente en school wie welke rol kan/wil spelen in het beheer van het bosje.

Selectiecriteria

Voordat een Tiny Forest wordt toegewezen, wordt jouw plan gecheckt aan de hand van onderstaande selectiecriteria. Belangrijk is bijvoorbeeld dat het plan wordt gedragen door een aantal personen en niet door jou alleen.

  • Je woont in één van bovenstaande gemeenten.
  • De locatie heeft draagvlak in de wijk en wordt ondersteund door bewoners en andere partijen.
  • Er is een basisschool of BSO op loopafstand.
  • De locatie is 200 tot 400 m2 groot en tenminste 4 meter breed.
  • Op de locatie mogen bomen zo hoog groeien als ze zelf willen.
  • De locatie is gelegen in een woonwijk.
  • De locatie is (semi)openbaar toegankelijk.

Schrijf, teken of knutsel een plan en meld je team hier aan:

Aanmelden als initiatiefnemer

PS: is jouw gemeente nu niet geselecteerd maar wil je toch betrokken zijn bij Tiny Forest? Via de nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de mogelijkheden.