Nature@Work

IVN gaat de strijd aan met de onnatuurlijke werkomgeving. Natuur zorgt ervoor dat je je mentaal en fysiek gezonder voelt, en dat kan ook op de werkvloer. Daarom werken we samen met werkgevers die hun werknemers de positieve effecten van de natuur gunnen.

In 2015 voelde 13% van alle werknemers zich minstens een paar keer per maand mentaal vermoeid, in 2017 was dit al 16%. Deze toename geldt voor alle leeftijdsgroepen, maar werknemers van 25 tot 35 jaar waren met bijna 20% het meest mentaal vermoeid door het werk. De meest voorkomende klacht die 30% van de werknemers ervaart is een gevoel van leegte aan het einde van een werkdag. 188.000 werknemers hebben op dit moment depressieve klachten. Het ziekteverzuim kost ons landelijk meer dan 13 miljard euro per jaar.

Natuur als antwoord tegen stress en voor productie

Naar buiten en de natuur in gaan zorgt voor minder stress. Zelfs alleen kijken naar natuur heeft (in mindere mate) dit effect. Het grootste rustgevende effect vindt plaats in de eerste vijf minuten dat we ons in de natuur bevinden. Bovendien zorgt de natuur dat we creatiever zijn, ons probleemoplossend vermogen wordt verbeterd en we ons beter en langer kunnen concentreren!

Preventieve werking van natuur

We voelen ons mentaal en fysiek gezonder wanneer we vaker in de natuur zijn. Dat blijft niet bij een gevoel alleen en wordt door steeds meer weteschappelijk onderzoek bevestigd. Zo hebben mensen die in een groene omgeving wonen of daar vaak verblijven minder gezondheidsklachten, zoals hart- en vaatziekten, astma en diabetes type II. Doordat natuur uitnodigt tot beweging en stressverminderend werkt, heeft zij positieve effecten op cholesterol, bloeddruk, hartslag, bloedsuikerspiegel, hormoonspiegels en de immuunfunctie.

Meer weten over het effect van natuur op je gezondheid en hoe je de natuur kunt benutten in je eigen werkplek? Bekijk hieronder het webinar Natuurlijk Thuiswerken. 

Accepteer cookies

Nature @ Work

Met Nature @ Work begeleiden we werkgevers in de manier waarop zij hun werknemers kunnen laten profiteren van de positieve effecten van natuur. Omdat iedere organisatie een andere omgeving, werknemers en cultuur heeft is er niet één pasklare aanpak. IVN begeleidt organisaties in 7 stappen om zo samen tot de meest passende aanpak te komen. Na afloop heb je een groep gemotiveerde medewerkers en maximaal vijf concrete, maatwerkaanpassingen die in de fysieke omgeving of in het werkproces ingepast kunnen worden.

Door meer natuurinclusief te werken vergroot je dus de vitaliteit van jouw werknemers. Zij maken minder fouten doordat ze zich beter kunnen concentreren, zijn beter in het oplossen van problemen doordat zij creatiever zijn en zijn niet alleen gelukkiger maar ook gezonder.  Daarnaast wordt de lokale werkomgeving versterkt door deze natuurlijker en biodoverer in te richten!  Hierin werken we samen met specialisten in natuurinclusief bouwen en duurzame hoveniers.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie om meer natuurinclusief te werken? Kijk hieronder ook het Webinar “Nature @ Work” terug dat we als vervolg op het Webinar “Natuurlijk Thuiswerken” hebben gegeven. 

Accepteer cookies

En wil je het hebben over ondersteuning van IVN hierin, neem dan contact met ons op via r.mulder@ivn.nl.