Buurt vergroenen

Leerlingen van OBS Eduard van Beinum planten Voedselbosje

Groene Revolutie Zuid-Holland 21 november 2023

Donderdag 9 november gingen de leerlingen van OBS Eduard van Beinum aan de slag met het planten van een voedselbos. Samen met ouders en leerkrachten werden er allerlei soorten geplant op een groene strook naast het schoolplein die ouders gezamenlijk met de gemeente een nieuwe bestemming hebben gegeven.

Rabarber en honingbes
Het is koud en de regen is nog maar net opgehouden als Sander Dikstra van Natuurstad alle kinderen bij zich roept. Met gejoel en veel energie verzamelen ze zich om de meester-voor-één-dag heen. Vandaag planten ze zelf een nieuw bos aan hun schoolplein. Robin, kan niet wachten. Voor de schoolkrant heeft hij al uitgebreid met de hovenier gepraat en weet nu alles te vertellen over de soorten die in het bos geplant worden. ‘We krijgen aardbeiplanten, rabarber, honingbes en wilde appel. Die gaan we planten omdat het goed is voor de dieren en de mensen. En er komen ook wormen’.

Wormen meten
Tijdens de feestelijke middag is er een programma waarbij de leerlingen van groep 5 en 6 in roulerende groepen aan de slag gaan met verschillende opdrachten waarbij ze meer leren over het bos. Zo planten ze zelf de nieuwe bomen en struiken en leren hoe de wortels de basis zijn van een goede groei. Ook onderzoeken ze wormen en maken ze kruidenboter van kruiden die straks in het voedselbosje groeien. Midden op het schoolplein worden de wormen uitgebreid bestudeerd. Twee leerlingen laten de worm over een stuk papier lopen en luisteren of ze de pootjes kunnen horen. En waar zitten de ogen eigenlijk? Sommige kinderen zijn voorzichtig en durven de worm niet aan te raken. Maar met nieuwgierige blikken onderzoeken ze de kleine dieren.

Goed voor de natuur
Sander Dikstra van Natuurstad vertelt meer over het project. ‘We hebben nu samen met scholen tien voedselbosjes in Rotterdam geplant. Een voedselbosje is een mini variant van een groter Voedselbos. Het heeft een omvang van 30m2 en bestaat uit 30 eetbare soorten vaste planten in vijf beplantingslagen: bomen, struiken, kruiden, bodembedekkers en klimplanten. Door het Voedselbosje leren kinderen op een uitdagende manier dat het bosje goed is voor de natuur, voor het klimaat én voor jezelf. Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Na deze dag kunnen scholen zelf aan de slag met lesmateriaal die zijn ontwikkeld door Natuurstad en IVN Natuureducatie.’

Kartrekker
Ondertussen is een andere groep leerlingen druk aan het scheppen op de plek waar de planten moeten komen. Sander: ‘Het is belangrijk bij zo’n project dat er een kartrekker is. Naast het planten heeft het bosje ook onderhoud nodig en moet er in de zomer water gegeven worden. Bij deze school spelen de ouders een belangrijke rol. Zo hebben zij gezorgd dat deze groene strook beschikbaar is gesteld door de gemeente en gaan ze zelf een moestuin aanleggen naast het voedselbosje.’

Opening
De dag wordt afgesloten met de officiële opening. Ouders verzamelen zich samen met andere groepen kinderen op het schoolplein en wachten in spanning af. Twee leerlingen, waaronder schoolkrantredacteur Robin, mogen het doek van het bord trekken. Zo wordt het voedselbosje officieel onthuld en geopend. Er klinkt applaus en een heleboel gejoel van de kinderen: zij mogen nu de wormen loslaten. En waar dat aan het begin van de dag de kinderen nog wat terughoudend waren bij de glibberende wormen, is het nu dringen geblazen.

De Voedselbosjes in Rotterdam zijn mogelijk gemaakt door gemeente Rotterdam (Rotterdams Weerwoord, Rotterdam gaat voor Groen), Rabobank Rotterdam, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland en het rijksprogramma Jong Leren Eten.

Ontdek meer over

Deel deze pagina